Αλέξανδρος Βαμβούκος

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ / ΜΑΣΚΑ

Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1976 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε μουσική, υποκριτική, νομική και θεατρολογία.

Αριστούχος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και υποψήφιος διδάκτορας θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σπούδασε υποκριτική στο Παρίσι με τον Φιλίπ Γκολιέ και τον Ανδρέα Βουτσινά. Ξεκίνησε τη μουσική στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και πήρε δίπλωμα Μονωδίας στην τάξη της Ροσίτσας Τρόεβα από το Κλασικό Ωδείο Χολαργού.

Έχει σκηνοθετήσει την εκπαιδευτική-κοινωνική δράση του Εθνικού Θεάτρου Φό-Ρα STOP!· τα Carmina Burana για τους Ex Silentio και το «Θέατρο Πόρτα»· τα έργα The Bare Stage και A Midsummer Night’s Dream για το «Θέατρο στο ACS Athens»· καθώς και τις πρωτότυπες δημιουργίες των «Kataplictiques», της γαλλόφωνης θεατρικής ομάδας του Γαλλικoύ Ινστιτούτου Ελλάδας, την οποία διευθύνει την τελευταία πενταετία: Voix du lointain (Φωνές του επέκεινα), La colère (Η οργή), Nos vies absurdes (Οι παράλογες ζωές μας), Sans titre (Χωρίς τίτλο), Ellas-Gallia-Symmachia.

Ως βοηθός και δραματουργός έχει συνεργαστεί με τους Fanny Ardant (Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ – Εθνική Λυρική Σκηνή), Ludovic Lagarde (Δυτική Αποβάθρα – Εθνικό Θέατρο, Αγγέλα – Φεστιβάλ Αθηνών), Bruce Myers (Δούλες – Εθνικό Θέατρο), Γιάννη Χουβαρδά (Ριχάρδος ΙΙΙ – Εθνικό Θέατρο, Όπερα της πεντάρας – Αθηναϊκά Θέατρα), Νίκο Χατζόπουλο (Συνέβη στην Ελλάδα – Εθνικό Θέατρο), Δημήτρη Μυλωνά (Το ψωμί της Νινευί – Δημοτικό Θέατρο Πειραιά), Άγγελο Κλωνάρη (Monty Pythons’ Spamalot, όπου έκανε και τη μουσική διδασκαλία).

Το έργο του Άρθουρ Μίλλερ «Η δημιουργία του κόσμου και άλλες υποθέσεις» κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά σε μετάφρασή του από τις εκδόσεις Σοκόλη, ενώ έχει επίσης μεταφράσει για τη σκηνή το «Κεκλεισμένων των θυρών» του Ζαν-Πολ Σαρτρ, καθώς και έργα των Philippe Gaulier, Stratos Constantinides, Giannina Braschi (στα ελληνικά) και Δήμητρα Μήττα, Σπύρος Κοκκινάκης (στα αγγλικά).

Έχει διδάξει θέατρο/υποκριτική στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, στη Σχολή Μωραΐτη, στο American Community Schools και στο Γαλλικό Ινστιτούτο.