Δρ Βάιος Σβώλος

RD, BSc, MSc(MedSci), PhD

Ο Δρ. Βάιος Σβώλος αποφοίτησε από το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης με την απόκτηση του MSc(MedSci) in Human Nutrition with specialisation in Clinical Nutrition. Έχει επίσης αποκτήσει Διδακτορικό δίπλωμα (PhD in Human Nutrition) από το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης με τίτλο «Novel Management of Crohn’s Disease by Dietary Manipulation of the Gut Microbiome: The CD-TREAT diet». Μετά την ολοκλήρωση των διδακτορικών του σπουδών εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (National Health Service Scotland) και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.

Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει την εκπόνηση κλινικών δοκιμών, πειραμάτων in-vitro και ζωικών προτύπων σε συνεργασία με μια διεπιστημονική ομάδα επιστημόνων υγείας και ακαδημαϊκών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στον ρόλο της διατροφής και του εντερικού μικροβιώματος στην παθογένεση και αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 12 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, με 240 αναφορές. Έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής αλλά και με αναρτημένες και προφορικές ανακοινώσεις σε πληθώρα εθνικών και διεθνών συνεδρίων στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων βραβείων, το 2016 έλαβε το «Award for the Best Investigator Initiated Study» του European Crohn’s Colitis Organisation (ECCO).

Κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Διαιτολόγου-Διατροφολόγου στην Ελλάδα και είναι μέλος του European Crohn’s Colitis Organisation (ECCO), του British Society of Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (BSPGHAN) και του British Society of Gastroenterology (BSG).

Ο Δρ. Σβώλος είναι Clinical Manager της Chronicles (www.chronicles.health), μιας εταιρεία που στόχος της είναι να προσφέρει λύσεις ψηφιακής διαχείρισης των αυτοάνοσων νοσημάτων και να βελτιώσει τη διάγνωση, την παρακολούθηση και τις θεραπείες τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

Είναι επίσης επίτιμος ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης και συν-ερευνητής (co-Investigator & Early Career Researcher) της πολυκεντρικής μελέτης παρέμβασης στο Ηνωμένο Βασίλειο με τίτλο «Unravelling the dietary triggers of Crohn’s disease and their interplay with the microbiome and host», που χρηματοδοτείται από το Precision Nutrition in IBD Grant του Crohn’s & Colitis Foundation ($747.000).

Εργάζεται ως καθηγητής στα τμήματα Διαιτολογίας και Εργοθεραπείας του Aegean College.