Ελεάνα Γεωργούλη

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ/Tεχνική Chekhov

Η Ελεάνα Γεωργούλη είναι σκηνοθέτης, ερμηνεύτρια, δημιουργός κειμένων, εκπαιδευτικός του θεάτρου και Καλλιτεχνική Διευθύντρια της RETROSPECTIVA. Σπούδασε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (2008). Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές (MA in Physical Performance & Intercultural Performers Training / Σωματικό Θέατρο και Διαπολιτισμικό Training του performer) με μέντορα τον Phillip Zarrilli, στο Πανεπιστήμιο του Exeter της Μ. Βρετανίας όπου αποφοίτησε ως αριστούχος (2009).

Ως ηθοποιός η Ελεάνα έχει τιμηθεί με το ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΝΕΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ / ΒΡΑΒΕΙO ΚΟΥΝ 2016, για τις ερμηνείες της ως “Μαρία” στο έργο ΒΟΥΤΣΕΚ του G. Buchner και ως “Ι-330” στο έργο ΕΜΕΙΣ του Y. Zamyatin. Από το 2009 εργάζεται σαν ηθοποιός/περφόρμερ στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Σαν ηθοποιός έχει συμμετέχει σε παραγωγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει ερμηνεύσει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα του κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου όπως το MEDEAMATERIAL του Η. Muller (Μήδεια), ΑΙΑΝΤΑΣ του Σοφοκλή (Τέκμησσα), ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡΑΣ του W. Shakespeare (Καλπούρνια) κ.α. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ (2009-2017) στα πλαίσια της οποίας ερμήνευσε τους πρωταγωνιστικούς ρόλους των έργων: Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ του H. Muller, ΕΜΕΙΣ του Y. Zamyatin, ΣΤΗ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ του F. Kafka, ΒΟΥΤΣΕΚ του G. Buchner, Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ του F. Kafka , ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΙ του A. Camus, ΌΠΩΣ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ του W. Shakespeare, κ.α σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου.

Στο πεδίο της σκηνοθεσίας, η ταυτότητα της δουλειάς της διατρέχεται από την έρευνα στην δημιουργία πρωτότυπου κειμένου, την διαρκή διαλεκτική σχέση ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν και τη μουσικότητα του performer, σε ένα θέατρο σωματικό. Μεταξύ άλλων έγραψε και σκηνοθέτησε το έργο θεάτρου πραγματικότητας: ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ, βασισμένο στην αληθινή ιστορία της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, Βάσως Στροφύλλα (Θέατρο του Νέου Κόσμου, 2020), ΕΦΟΔΟΣ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ | μια ρετροφουτουριστική δυστοπία (η πρόταση για το ανέβασμα του επιχορηγήθηκε από το ΥΠΠΟΑ το 2021), ΠΕΡΙΟΔΕΥΩΝ ΘΙΑΣΟΣ | μια σκοτεινή κωμωδία στα πλαίσια του προγράμματος ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2022 της ΕΛΣ και του ΥΠΠΟΑ.

Στο πεδίο της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, ερευνά την ψυχοσωματική εκπαίδευση του ηθοποιού/performer ενσωματώνοντας στην δουλειά της, στοιχεία ασιατικών πολεμικών τεχνών και της πρακτικής της yoga. Έχει διδάξει και επιμεληθεί εργαστήρια physical performance για θεσμούς, όπως το ΛΥΚΕΙΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ του Φεστιβάλ Αθηνών καθώς επίσης για δήμους, δραματικές σχολές, επαγγελματικές σχολές χορού και φεστιβάλ παραστατικών τεχνών. Είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού της επαγγελματικής δραματικής σχολής του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ από το 2017.

Η Ελεάνα είναι ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνική εκπρόσωπος της εταιρίας παραστατικών τεχνών RETROSPECTIVA, που εστιάζει καλλιτεχνική έρευνα και παραγωγή, στην πρωτότυπη δραματουργία, την ψυχοσωματική εκπαίδευση του performer.