Ιωάννα Βαλσαμίδου

ΘΕΩΡΙΑ / ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Ιωάννα Βαλσαμίδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Αποφοίτησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη Δραματική Σχολή Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών, καθώς και στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου παρακολούθησε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών «Ελληνικό και Παγκόσμιο Θέατρο: Δραματουργία, Παράσταση, Εκπαίδευση». Από τον Ιούλιο του 2022 είναι υποψήφια διδάκτωρ της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, όπου πρόκειται ερευνήσει την σχέση της τέχνης με το βιομηχανικό ερείπιο.
Έχει εργαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως δραματουργός και ερευνήτρια θεάτρου. Συνεργάστηκε με τη γερμανική κολεκτίβα Rimini Protokoll (Γερμανία), με τους σκηνοθέτες Nada Gambier (Βέλγιο), Mark Etchells (Ην.Βασίλειο), Lola Arias (Αργεντινή), Barbara Ehnes (Γερμανία), Σοφία Μαραθάκη, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Πρόδρομο Τσινικόρη και Ανέστη Αζά (Ελλάδα). Ασχολήθηκε ενεργά με το εφαρμοσμένο θέατρο σε θεατρικές ομάδες αστέγων, φυλακισμένων, προσφύγων.
Έχει επιμεληθεί Audio Walks και έργα στον ψηφιακό χώρο. Έχει εργαστεί στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων και στο Εθνικό Θέατρο.
Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής πλατφόρμας και φεστιβάλ mind the fact (www.mindthefact.gr). Διευθύνει την εταιρία electropera.tors, στο πλαίσιο της οποίας δημιουργήθηκε η διαδικτυακή περιοδική έκδοση για το θέατρο ACT II (www.act2mag.com).