Μαρία Ιωάννα Αργυροπούλου

Η Μαρία Ιωάννα Αργυροπούλου ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές της σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξειδικεύτηκε στη Γνωσιακή και Συμπεριφοριστική Θεραπεία στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς. Από το 2010 ασκεί ιδιωτικό επάγγελμα ως Κλινικός ψυχολόγος και ασχολείται με τη διάγνωση, τη Συμβουλευτική και τη Ψυχοθεραπεία σε παιδιά, εφήβους και ενηλίκους.

Εργάστηκε ως  συνεργάτης των Κέντρων «Ανάπτυξη Λόγου & Μάθηση» και «Ομιλία»,  καθώς και στη Διαγνωστική και Θεραπευτική Μονάδα για το παιδί «Σπύρος Δοξιάδης», όπου ασχολήθηκε με τις ψυχολογικές διαγνώσεις και τη γνωσιακή- συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την μελέτη της αναβλητικότητας καθώς και τη σχέση της με τη βούληση, την ψυχική υγεία, την ποιότητα ζωής, τις συμπεριφορές υγείας καθώς και με την προβληματική χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Έχει επίσης ασχοληθεί ερευνητικά με τα πρώιμα δυσλειτουργικά σχήματα σε παιδιά και εφήβους καθώς και με τους παράγοντες που επηρεάζουν τις στενές διαπροσωπικές σχέσεις, όπως οι αξίες, οι διαστάσεις των ποιοτικών σχέσεων, οι τακτικές αντιμετώπισης των συγκρούσεων στα παντρεμένα ζευγάρια καθώς και ο τύπος προσκόλλησης, η οικειότητα, η λεκτική έκφραση, η εμπιστοσύνη και η κριτική.

Έχει διδάξει μαθήματα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τ.Ε.Ι Αθήνας, στο Ινστιτούτο Έρευνας & Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΙΕΘΣ) και στην Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς (ΕΕΕΣ). Είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Δια-πολιτιστικής Ψυχολογίας (ΙΑCCP), της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, του ΙΕΘΣ και της ΕΕΕΣ και ιδρυτικό μέλος και πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Κλινικών Ψυχολόγων Ελλάδος.  Η επιστημονική της δραστηριότητα περιλαμβάνει 39 προφορικές ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, 5 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, 3 κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους καθώς και ένα κεφάλαιο σε πανεπιστημιακές σημειώσεις.