Μενέλαος Πρόκος

ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ/ IMPROV

Ο Μενέλαος Πρόκος είναι θεατρικός αυτοσχεδιαστής, ιδρυτής και διευθυντής εκπαίδευσης της σχολής ImproVIBE. Σπούδασε στην Αγγλία, όπου πήρε πτυχίο και μεταπτυχιακό στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά μετά από 13 χρόνια ταξιδιών ανά τον κόσμο και έχοντας ζήσει σε Αγγλία, Κίνα, Αργεντινή και ΗΠΑ, κατέληξε στον χώρο του θεάτρου. Σπούδασε Improvised Comedy Theater στη σχολή Hideout Theater στο Ώστιν των Ηνωμένων Πολιτειών. Από το 2009 μέχρι σήμερα έχει εκπαιδευτεί από τους κορυφαίους ηθοποιούς αυτοσχεδιαστικού θεάτρου στον κόσμο, μερικοί από τους οποίους είναι ο Keith Johnstone, η Patti Stiles, ο Joe Bill, η Susan Messing.

Γύρισε στην Ελλάδα το 2012 και ίδρυσε την ImproVIBE, την πρώτη σχολή αυτοσχεδιαστικού θεάτρου Improv Theater της χώρας μας. Πλέον διδάσκει και κάνει παραστάσεις πάνω στην τέχνη του Improv πανελλαδικώς. Συνεργάζεται επίσης με πολυάριθμα θέατρα ανά τον κόσμο (ΗΠΑ, Ινδία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κολομβία, Εσθονία και πολλές άλλες) όπου πηγαίνει για να διδάξει σεμινάρια και να κάνει παραστάσεις. Παράλληλα είναι ο δημιουργός του Mt Olymprov, του διεθνούς φεστιβάλ αυτοσχεδιαστικού θεάτρου της χώρας μας που διεξάγεται ετησίως στην Αθήνα εδώ και πέντε χρόνια.

Η μέθοδος της διδασκαλίας του εστιάζει κατά κύριο λόγο στις ειλικρινείς αντιδράσεις, στο να εισάγεται ο ρεαλισμός και η διασκέδαση, και στο να απολαμβάνουν οι μαθητές του όλα όσα κάνουν επί σκηνής. Πιστεύει ακράδαντα στη δημιουργία έντονα συναισθηματικών αυτοσχεδιαστικών θεατρικών παραστάσεων οι οποίες έχουν δυνατό αντίκτυπο τόσο στο κοινό όσο και στους ίδιους τους ηθοποιούς.

Όταν δεν ασχολείται με το improv theater, περνάει το χρόνο του σε escape rooms, μαθαίνοντας να παίζει βιολί και κάνοντας μεγάλες βόλτες στο βουνό με τον σκύλο του.