slider-shadow
Βελτίωση Αποδοτικότητας: Η Περίπτωση του 401 ΓΣΝΑ, Περιοδικό Manager, ΕΕΔΕ

Τζακώστας Παναγιώτης

Έχουμε συνηθίσει, είναι η αλήθεια, να θεωρούμε τον κρατικό μηχανισμό μη ανταγωνιστικό και σπάταλο.

Πολλές οι περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και αβλεψιών και είναι αυτά που προκαλούν το ενδιαφέρον του κοινού. Υπάρχουν όμως παραδείγματα που κατά καιρούς έρχονται στην επιφάνεια και μας γεμίζουν ελπίδα ότι πράγματι στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε εκείνα που δεν μας κάνουν περήφανους.Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η εντυπωσιακή βελτίωση της αποδοτικότητας του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών (401 ΓΣΝΑ) κατά την οικονομική χρήση 2015. Πιο συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο 2014 μου ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διευθυντή Προμηθειών του Νοσοκομείου. Εκμεταλλευόμενος τις εμπειρίες των προηγούμενων θέσεών μου, και γνωρίζοντας ότι σε έναν ιεραρχικά δομημένο οργανισμό οι αλλαγές είναι συνήθως top-down, επιχείρησα να πείσω, αρχικά, τον Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών (στον οποίο υπάγομαι) για την αναγκαιότητα εισαγωγής αλλαγών στις διαδικασίες προμήθειας των αναλωσίμων υλικών του νοσοκομείου. Με σύμμαχο πλέον το Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών, Αν/χη (Ο) Ξυπολιτάκη Ευστράτιο, το επόμενο βήμα ήταν να ενστερνιστεί και η διοίκηση του νοσοκομείου τις απόψεις μας. Τελικά το έργο μας ξεκίνησε με πολλές αντιξοότητες και περισσότερες δυσκολίες από ό,τι υπολογίζαμε. Η παρουσίαση θετικών αποτελεσμάτων τέθηκε ως προϋπόθεση για την αδειοδότηση των αλλαγών, που θέλαμε να εφαρμόσουμε. Είναι όμως οξύμωρο να επιζητάς αποτελέσματα, όταν συνεχίζεις να ακολουθείς την παλιά «συνταγή». Έτσι λοιπόν, η αναμόρφωση του μοντέλου των προμηθειών ξεκίνησε «δειλά», σχεδόν κρυφά. Βέβαια σε μια κοινωνία που δεν επικροτεί το ρίσκο, και ειδικά όταν βρισκόμαστε στον ευρύτερο χώρο του Δημόσιου Τομέα, μια τέτοια αντιμετώπιση ήταν «φυσιολογική» και αναμενόμενη. Μόνο όταν καταφέραμε να έχουμε συγκριτικά στοιχεία (εισαγωγές ασθενών κόστος αναλωσίμων υλικών) του α΄ διμήνου 2014-2015, ήμασταν σε θέση να επιχειρηματολογήσουμε, ως Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, υπέρ των αλλαγών που θέλαμε να εφαρμόσουμε. Τότε άρχισε να μας στηρίζει η Διοίκηση του Νοσοκομείου, και αυτό ήταν πολύ σημαντικό, διότι σύμφωνα με τη θεωρία του Change Management, καμία αλλαγή δεν μπορεί να εδραιωθεί αν δεν την πιστεύει και τη στηρίζει ενεργά το top management

http:///www.eede.gr/uploads/files/MANAGER_T41.pdf

Στείλε μας τα στοιχεία σου και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου.

210.3211228 & 210.3800811
 
 • "Παρόλο που η επιχείρησή μου είναι μικρή μπόρεσα να κατανοήσω βασικές έννοιες που αφορουν τη λειτουργία της και να εφαρμόσω στην πράξη αυτά που διδάχθηκα." 

   

   Νικόλαος Σαμαρίδης, MBA Leadership & Management Development 

   
 • " The schedule was flexible; lectures were conducted in a professional approach, with adequate resources and support. The experience has been delightful with such a rich culture, warm reception and receiving all the support l needed." 

   

  Nomonde Ncube, MBA Leadership & Management Development with Accounting and Finance

   

   
 • "Παρά την 10ετή προϋπηρεσία μου, βρήκα ιδιαίτερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα τα μαθήματα όπου είχα την ευκαιρία να μοιραστώ προσωπικές εμπειρίες με τους συμφοιτητές και τους καθηγητές μου."

   

  Άννα Ακριβίδη, MBA Leadership & Management Development with Human Resources Management

   
 • "Τα τελευταία 18 χρόνια, εργάζομαι σε ένα διεθνή τηλεπικοινωνιακό οργανισμό και ένιωσα πως είναι απαραίτητο για την επαγγελματική μου εξέλιξη να αποκτήσω μία πιστοποίηση των γνώσεων που είχα αποκομίσει, αλλά και να τις εμπλουτίσω με νέες. " 

   

   Πέτρος Γιαννακόπουλος, MBA Leadership & Management Development with Marketing 

   
 • " Εκτός από τις ακαδημαϊκές γνώσεις είχα την ευκαιρία να γνωρίσω έγκριτους επαγγελματίες από το χώρο της Ψυχολογίας και άλλων Ανθρωπιστικών επιστημών. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου θεωρώ πως κατέχω πολλά εφόδια για τα πρώτα μου βήματα στο χώρο της Ψυχολογίας." 

   

  Μαρία Πινγκούλη, BSc (Hons) in Psychology