Το Σάββατο 23 και 30 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν εξειδικευμένα masterclasses για την Ελληνική Εταιρεία Φαινομενολογικής–
Τα masterclasses πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος “Θεραπευτικές τεχνικές” που παρακολουθούν οι δευτεροετείς φοιτητές του προπτυχιακού προγράμματος Ψυχολογίας BSc (Hons) Psycology Science που προσφέρει η σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Aegean College.
Οι σπουδές ψυχολογίας στο κολλέγιο προσφέρονται σε συνεργασία με το Βρετανικό Canterbury Christ Church University και καλύπτουν όλο το εύρος των θεωριών και ψυχοθεραπευτικών τεχνικών που εξετάζει η επιστήμη της ψυχολογίας και είναι εναρμονισμένο με τις σύγχρονες ανάγκες ψυχικής υγείας και υποστήριξης.
Το πρώτο masterclass που είχε συνολική διάρκεια 4 ωρών φιλοξένησε την Ελληνική εταιρεία Φαινομενολογικής Υπαρξιακής Ανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (Dassein Analysis) που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο κ. Θανάση Γεωργά και την κα. Σταματίνα Ράπτη.
Κεντρικό σημείο του σεμιναρίου αποτέλεσε το ζήτημα της ύπαρξης και της συνείδησης, δυο κόσμων που γεννιούνται μαζί, το αδιανόητο, την περατότητα, την υπαρξιακή αγωνία και την ανάληψη της θνητότητας.
Το δεύτερο κομμάτι του Σεμιναρίου αφιερώθηκε σε μια περιπτωσιολογική μελέτη με τους δυο ομιλητές-ψυχοθεραπευτές να αναλύουν και να προσεγγίζουν με την Φαινομενολογική Υπαρξιακή Ανάλυση και τα θεραπευτικά της αποτελέσματα.
Το Σεμινάριο έκλεισε με ένα απόσπασμα από την ταινία του Alfred Hitchcock “Vertigo” («Δεσμώτης του Ιλίγγου», 1958) και μια σύντομη ανασκόπηση των θεμάτων που συζητήθηκαν βασισμένη στην πρώτη και την τελευταία σκηνή του έργου.
Στο δεύτερο κατά σειρά masterclass που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου 2019 μίλησαν οι κκ. Μαριλένα Κόμη και Δέσποινα Μαρκάκη από το Ελληνικό Ινστιτούτο Νευροφυτοθεραπείας & Ανάλυσης του Χαρακτήρα- Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής “Βίλχελμ Ράιχ”.
Οι φοιτητές του Κολλεγίου παρακολούθησαν ένα θεωρητικό, αλλά και βιωματικό σεμινάριο βασισμένο στη ραϊχική προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία.
Συζητήθηκαν και αναλύθηκαν το θεωρητικό υπόβαθρο της Ραϊχικής προσέγγισης, το ρητό και το άρρητο θεραπευτικό συμβόλαιο ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο και το ίδιο το βίωμα της θεραπευτικής σχέσης ως θεραπευτικό εργαλείο.
Το βιωματικό κομμάτι του σεμιναρίου έδωσε στους φοιτητές την ευκαιρία να δουν εκ των έσω αυτή την ψυχοθεραπευτική μέθοδο μέσα από την συμμετοχή τους σε ομάδες διάρκειας 90 λεπτών.