Το Aegean College προσφέρει το καινοτόμο ελληνόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Κλινική Βιοχημεία και Μοριακούς Βιοδείκτες. Το πρόγραμμα οδηγεί στον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών MSc Clinical Biochemistry and Molecular Biomarkers και προσφέρεται σε συνεργασία με το University of Essex.

University of Essex Logo

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα εξειδίκευσης που προσφέρει προχωρημένες γνώσεις και εργαστηριακές δεξιότητες στον ευρύτερο κλάδο της διαγνωστικής βιοϊατρικής με τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία έτη και μία πληθώρα πρακτικών εφαρμογών αλλά και ερευνητικών ευκαιριών.

Απευθύνεται σε επαγγελματίες ή απόφοιτους βιολογίας, βιοχημείας, χημείας, βιοϊατρικών επιστημών, ιατρών και συναφών θετικών επιστημών που θέλουν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στη βιοχημεία και παθοφυσιολογία ασθενειών κύριων οργάνων του ανθρωπίνου σώματος και να ανακαλύψουν πώς η εργαστηριακή διαγνωστική ανάλυση συμβάλλει στην αποσαφήνιση της αιτίας και την παροχή συμβουλών διαχείρισης των ασθενών.

Οι φοιτητές θα αναγνωρίσουν και θα εξειδικευτούν στις παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες μεθόδους εργαστηριακής διάγνωσης διαφόρων ασθενειών του ανθρωπίνου σώματος όπως επίσης θα αξιολογήσουν κριτικά τις μεθοδολογίες των εργαστηρίων προτείνοντας παράλληλα αλλαγές στη βάση των τρεχουσών βέλτιστων πρακτικών. Θα αναπτύξουν κλινική κρίση ερμηνεύοντας τα προφίλ κοινών και σύνθετων βιοδεικτών ασθένειας ενώ επίσης θα κατανοήσουν τους τρόπους ανάπτυξης νέων διαγνωστικών μεθόδων για την εύρεση καινοτόμων βιοδεικτών.

Παράλληλα, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν επικοινωνιακές δεξιότητες και ικανότητες αυτοτροφοδότησης και διεπιστημονικής συνεργασίας, εμβαθύνοντας στις αρχές και τη δεοντολογία διεξαγωγής επιστημονικής έρευνας.

Η φοίτηση περιλαμβάνει σύγχρονες και καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και αξιολόγησης, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και ολοκληρώνεται με την εκπόνηση επιβλεπόμενης εργαστηριακής ερευνητικής μεταπτυχιακής εργασίας σχετικής με τον κλάδο, υπό την καθοδήγηση του έμπειρου και επιστημονικά καταρτισμένου προσωπικού.

 • Το μοναδικό ελληνόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα εξειδίκευσης στον κλάδο της Κλινικής Βιοχημείας και των Μοριακών Βιοδεικτών.
 • Διδάσκουν διακεκριμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες.
 • Πρωτοποριακά γνωστικά αντικείμενα: κλινική βιοχημεία, μοριακή βιολογία, ανοσολογία, μικροβιολογία, βιοπληροφορική και ομικές τεχνολογίες.
 • Δυνατότητα ευέλικτης φοίτησης που επιτρέπει την παρακολούθηση σε εργαζόμενους και επαγγελματίες που αναζητούν μια εξειδίκευση αιχμής στον τομέα τους.
 • Αξιοποιείται η υψηλή εμπειρία και τεχνογνωσία από τα προπτυχιακά προγράμματα Βιολογίας, Χημείας και Βιοϊατρικών Επιστημών.
 • Συνεργασία με φοιτητές άλλων ειδικοτήτων στο Biology Laboratory και ανάπτυξη διεπιστημονικών προσεγγίσεων.
 • Υποχρεωτική εργαστηριακή μεταπτυχιακή εργασία για την ανάπτυξη προχωρημένων εργαστηριακών τεχνικών.
 • Συμμετοχή σε Διεθνή επιστημονικά συνέδρια και δικτύωση με τον χώρο και άλλους επιστήμονες.
 • Το πρόγραμμα προσφέρεται στις εγκαταστάσεις του Aegean College σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το πρόγραμμα αποτελείται από τρεις φάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν 9 μαθήματα με 15 πιστωτικές μονάδες το κάθε ένα και την Μεταπτυχιακή Εργασία η οποία εκπονείται στη φάση 3 και αντιστοιχεί σε 45 πιστωτικές μονάδες. Ο συνολικός αριθμός πιστωτικών μονάδων του προγράμματος είναι 180 (90 ECTS).

Με την κατοχύρωση 60 πιστωτικών μονάδων της Φάσης 1 απονέμεται πιστοποιητικό μεταπτυχιακών σπουδών PGCert στην Κλινική Βιοχημεία και Μοριακούς Βιοδείκτες.

Με την κατοχύρωση 120 πιστωτικών μονάδων (Φάσεις 1 και 2) απονέμεται μεταπτυχιακό Diploma PGDip στην Κλινική Βιοχημεία και Μοριακούς Βιοδείκτες.

Ο μεταπτυχιακός τίτλος MSc Clinical Biochemistry and Molecular Biomarkers απονέμεται με την κατοχύρωση των 180 πιστωτικών μονάδων (90 ECTS).

 • Βασικές Αρχές Κλινικής Βιοχημείας (Principles of Clinical Biochemistry).
 • Αναλυτικές Τεχνικές και Μέθοδοι στην Κλινική Βιοχημεία (Analytical Techniques and Methods in Clinical Biochemistry).
 • Μοριακή Επιστήμη και Κλινικοί Βιοδείκτες (Molecular Science and Clinical Biomarkers).
 • Μεταβολισμός και Ενδοκρινολογία (Metabolism and Endocrinology).

 • Μοριακή Ιατρική (Molecular Medicine).
 • Βιοπληροφορική και Ομικές Τεχνολογίες (Bioinformatics and Omics Technologies).
 • Παιδιατρική Βιοχημεία (Pediatric Biochemistry).
 • Ανοσοπαθολογία και Μικροβιολογία (Immunopathology and Microbiology).

 • Μεθοδολογία της Έρευνας και Βιοστατιστική (Research Methods and Statistics).
 • Εργαστηριακή Ερευνητική Μεταπτυχιακή Εργασία (Dissertation).

Το Aegean College έχει δημιουργήσει και λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του ένα σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο Βιολογίας και Χημείας, το οποίο καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των σπουδαστών. Ο εργαστηριακός χώρος περιέχει τις κατάλληλες υποδομές έτσι ώστε να υποστηρίξει πειράματα, εργαστηριακές και κλινικές προσομοιώσεις και την υποχρεωτική εργαστηριακή μεταπτυχιακή εργασία των σπουδαστών.

Οι φοιτητές θα μάθουν να χειρίζονται υπό την κατάλληλη επιτήρηση τον εργαστηριακό εξοπλισμό όπως: μικροσκόπια, πιπέτες, φυγόκεντρους, κλιβάνους επώασης και αποστείρωσης, απαγωγούς,  φωτόμετρα, PCR, kit ηλεκτροφόρησης, Gel Documentation και άλλα για την εκπόνηση πληθώρας πειραμάτων.

Επιπροσθέτως, το εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών διαθέτει τα κατάλληλα προγράμματα στατιστικής (SPSS) για να αναλύουν τα δεδομένα που συλλέγουν από τα πειράματα όπως επίσης και λογισμικά πρόσθετης βιολογικής ανάλυσης για επεξεργασία δεδομένων και αναγνώρισης ομικών τεχνικών.

Αναστάσιος Μαρκασιώτης
Αναστάσιος Μαρκασιώτης

Αναστάσιος Μαρκασιώτης

Βιολόγος, MSc
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δρ Ευάγγελος Μαζιώτης
Δρ Ευάγγελος Μαζιώτης

Δρ. Ευάγγελος Μαζιώτης

Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής, M.Sc., Ph.D.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καλαμάρας Δημήτριος
Καλαμάρας Δημήτριος

Δρ. Δημήτριος Καλαμάρας

Διδάκτωρ Κοινωνικής Στατιστικής
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δρ. Φανή Νασίκα

Λογοθεραπεύτρια, PhD
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
H Δρ. Στρατή διδάσκει στο πρόγραμμα MSc Clinical Biochemistry & Molecular Biomarkers.
H Δρ. Στρατή διδάσκει στο πρόγραμμα MSc Clinical Biochemistry & Molecular Biomarkers.

Δρ. Αρετή Στρατή

Χημικός Ph.D
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αθανάσιος Α. Παναγιωτόπουλος - BSc (Hons) Biology
Αθανάσιος Α. Παναγιωτόπουλος - BSc (Hons) Biology

Αθανάσιος Α. Παναγιωτόπουλος

Χημικός, BSc, MSc, PhD
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού προγράμματος στην Κλινική Βιοχημεία και Μοριακούς Βιοδείκτες θα έχουν την ικανότητα να εργαστούν σε εργαστήρια ιδιωτικών και δημοσιών νοσοκομείων όπως επίσης και διαγνωστικών κέντρων.

Επιπροσθέτως, θα μπορούν να εργαστούν σε φαρμακευτικές βιομηχανίες, στη διασφάλιση ποιότητας των εργαστηρίων, σαν σύμβουλοι σε εταιρείες βιοεπιστημών και στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών συναφή με το γνωστικό τους αντικείμενο.

Επιπροσθέτως, μπορούν να ασχοληθούν με την έρευνα και να γίνουν δεκτοί σε σπουδές τρίτου κύκλου (Διδακτορικές σπουδές).