Το Aegean College, σε συνεργασία με University of Essex προσφέρει το μοναδικό ελληνόφωνο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Περιγεννητική Ψυχική Υγεία (MSc in Perinatal Mental Health).

Essex Logo

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα μεταπτυχιακού επιπέδου που συνδυάζει την επιστήμη της Μαιευτικής με την Ψυχολογία και εμβαθύνει σε ένα γνωστικό αντικείμενο με τεράστιο ενδιαφέρον και σημαντικές πρακτικές εφαρμογές.

Απευθύνεται σε Μαίες/ Μαιευτές, Ιατρούς (Γυναικολόγους, Νεογνολόγους, Παιδιάτρους, Ψυχιάτρους και Γενικούς Ιατρούς), Ψυχολόγους και Ψυχοθεραπευτές και σε επαγγελματίες συναφών επαγγελματικών κλάδων, οι οποίοι επιθυμούν να αποκομίσουν επιστημονική γνώση σχετικά με την ψυχική υγεία και υποστήριξη της γυναίκας κατά την περιγεννητική περίοδο.

Το πρόγραμμα εστιάζει στην παροχή εξατομικευμένης, ολιστικής και τεκμηριωμένης φροντίδας τόσο σε φυσιολογικές όσο και σε παθολογικές καταστάσεις.

Παράλληλα, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, την ικανότητα αυτοτροφοδότησης και τη διεπιστημονική συνεργασία, εμβαθύνοντας  στις αρχές και τη δεοντολογία διεξαγωγής επιστημονικής έρευνας, να λάβουν τις απαραίτητες γνώσεις για να πραγματοποιούν “screening” και να παραπέμπουν κατάλληλα στους αρμόδιους επιστήμονες και τις σχετικές υπηρεσίες.

Τέλος, με την καθοδήγηση του έμπειρου και άρτια επιστημονικά καταρτισμένου ακαδημαϊκού προσωπικού, θα έχουν την ευκαιρία να εκπονήσουν τη δική τους ερευνητική μεταπτυχιακή εργασία στην Περιγεννητική Ψυχική Υγεία.

Το πρόγραμμα ανταποκρίνεται πλήρως στις συνεχείς αλλαγές και εξελίξεις στον τομέα της παροχής φροντίδας υγείας στην Ελλάδα, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Η φοίτηση περιλαμβάνει σύγχρονες και καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και αξιολόγησης, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα, και δίνει την ευκαιρία στους αποφοίτους να διεκδικήσουν αναβαθμισμένο ρόλο στην αγορά εργασίας.

 • Το μοναδικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Περιγεννητική Υγεία που διεξάγεται στην ελληνική γλώσσα σε συνεργασία με διακεκριμένο βρετανικό Πανεπιστήμιο.
 • Διδάσκουν διακεκριμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες μαίες και μαιευτές με τεράστια εμπειρία πεδίου, ψυχολόγοι και επιστήμονες από άλλα πεδία.
 • Το πρόγραμμα σπουδών ανταποκρίνεται σε ένα κοινωνικό ζήτημα που αποκτά σημαντική διάσταση στην Ελλάδα και διεθνώς.
 • Απευθύνεται σε επαγγελματίες που επιθυμούν μια εξειδίκευση που θα τους επιτρέψει να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας και να αναπτυχθούν στον τομέα τους.
 • Ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών, κατάλληλο για επαγγελματίες, που περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος μεθόδων αξιολόγησης.
 • Αξιοποιείται η υψηλή εμπειρία και τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει το Κολλέγιο στον τομέα της Μαιευτικής από το προπτυχιακό Πρόγραμμα BSc (Hons) Midwifery (Applied) του μοναδικού πανεπιστημιακού προγράμματος στην Ελλάδα που διεξάγεται με την έγκριση του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Αθήνας (ΣΕΜΜΑ).
 • Το πρόγραμμα βασίζεται στη διεπιστημονική συνεργασία δύο κορυφαίων τομέων του Κολλεγίου, της Μαιευτικής και της Ψυχολογίας.
 • Καινοτόμα εργαστήρια Ψυχολογίας: Εργαστήριο Ψυχομετρίας/Έρευνας και Εργαστήριο Κλινικής Προσομοίωσης (In-house Clinic), όπου πραγματοποιούνται πειραματικές μετρήσεις, παιχνίδια ρόλων, προσομοίωση συνεδριών κ.λπ.
 • Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές συμμετέχουν σε Πανελλήνια και Διεθνή επιστημονικά συνέδρια και αποκτούν πολύτιμες εμπειρίες, αλλά και ευκαιρίες να αναπτύξουν γνώσεις και δεξιότητες και να δικτυωθούν με το επιστημονικό και επαγγελματικό τους πεδίο.
 • Δυνατότητα έρευνας στο BioSensors SmartLab, το state-of-the-art Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης του Κολλεγίου.
 • Το πρόγραμμα προσφέρεται στις εγκαταστάσεις του Aegean College σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το MSc στην Περιγεννητική Ψυχική Υγεία είναι διετούς διάρκειας,  δομημένο σε τρεις φάσεις (180 credits) και περιλαμβάνει οκτώ μαθήματα.

 • Ανατομία, Ενδοκρινολογία και Νευροβιολογία.
 • Ψυχολογία, Ψυχική Υγεία και Ευεξία.
 • Εφαρμογές της Βιοηθικής στην Περιγεννητική Περίοδο.

 • Επικοινωνιακές δεξιότητες στα πλαίσια της Ολιστικής Προσέγγισης της Μητρότητας και της Περιγεννητικής Ψυχικής Υγείας.
 • Θεωρίες Προσωπικότητας.
 • Μεθοδολογία Έρευνας και Στατιστικής (ερευνητικό πρωτόκολλο).

 • Η δυναμική της Παθολογίας και της Ψυχοπαθολογίας στην Περιγεννητική Περίοδο.
 • Μεταπτυχιακή Εργασία.

Η διδασκαλία θα πραγματοποιείται στις σύγχρονες και άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις του Κολλεγίου, συμπεριλαμβανομένων των ανάλογων εργαστηρίων.

Κομσέλη
Κομσέλη

Ευστρατία Κομσέλη

Programme Leader, RM, MSc, PhDc, Lecturer
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Aristotelis
Aristotelis

Δρ. Κοΐνης Αριστοτέλης

Clinical Psychologist PhD, Cognitive Therapy Training, Programme Director, MSc Systemic Psychotherapy, MSc Forensic Psychology, MSc Perinatal Mental Health, Senior Lecturer
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σοφία Γεωργαντζή
Σοφία Γεωργαντζή

Σοφία Γεωργαντζή

RM, MSc, PhDc
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δρ. Ανδρέας Σ. Μεϊντανόπουλος - Aegean College
Δρ. Ανδρέας Σ. Μεϊντανόπουλος - Aegean College

Δρ. Ανδρέας Σ. Μεϊντανόπουλος

MD, MSc (c), Lecturer
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καλαμάρας Δημήτριος
Καλαμάρας Δημήτριος

Δρ. Δημήτριος Καλαμάρας

Διδάκτωρ Κοινωνικής Στατιστικής
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ελένη Λευκοπούλου - Aegean College
Ελένη Λευκοπούλου - Aegean College

Ελένη Λευκοπούλου

MSc, Lecturer
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δρ. Φανή Νασίκα

Λογοθεραπεύτρια, PhD
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι απόφοιτοι του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Περιγεννητική Ψυχική Υγεία μπορούν να παράσχουν υπηρεσίες υποστήριξης της ψυχικής υγείας της γυναίκας κατά την περιγεννητική περίοδο σε ποικίλους εργασιακούς χώρους στον Ιδιωτικό και τον Δημόσιο Τομέα (Μαιευτήρια, Νοσοκομεία, Κλινικές, δομές Ψυχικής Υγείας κ.ά.).