Το Aegean College προσφέρει το καινοτόμο ελληνόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη Βιομηχανική και Εμπορική Βιοτεχνολογία. Το πρόγραμμα οδηγεί στον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών MSc Industrial and Commercial Biotechnology και προσφέρεται σε συνεργασία με το University of Essex.

University of Essex Logo

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα εξειδίκευσης που προσφέρει προχωρημένες γνώσεις και εργαστηριακές δεξιότητες στον ευρύτερο κλάδο των βιοεπιστημών με τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία έτη και μία πληθώρα πρακτικών εφαρμογών αλλά και ερευνητικών ευκαιριών.

Μία πληθώρα βιολογικών διεργασιών, κυτταρικών συστατικών και γενικότερα ζωντανών οργανισμών μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και προϊόντων καθιστώντας τη βιοτεχνολογία ένα ελκυστικό και πολλά υποσχόμενο πεδίο.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες ή απόφοιτους βιολογίας, βιοχημείας, χημείας, βιοϊατρικών επιστημών και συναφών θετικών επιστημών που θέλουν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στη βιοτεχνολογία και τη γενετική μηχανική και τις πρακτικές εφαρμογές τους.

Παράλληλα οι μεταπτυχιακοί φοιτητές αποκτούν δεξιότητες επιχειρηματικότητας και κατανοούν τους τρόπους με τους οποίους η έρευνα στο εργαστήριο μεταφράζεται σε καινοτόμο προϊόν ή υπηρεσία και προωθείται στην αγορά.

Τέλος, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν επικοινωνιακές δεξιότητες και ικανότητες αυτοτροφοδότησης και διεπιστημονικής συνεργασίας, εμβαθύνοντας στις αρχές και τη δεοντολογία διεξαγωγής επιστημονικής έρευνας.

Η φοίτηση περιλαμβάνει σύγχρονες και καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και αξιολόγησης, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και ολοκληρώνεται με την εκπόνηση επιβλεπόμενης εργαστηριακής ερευνητικής μεταπτυχιακής εργασίας σχετικής με τον κλάδο, υπό την καθοδήγηση του έμπειρου και επιστημονικά καταρτισμένου προσωπικού.

 • Το μοναδικό ελληνόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών που εξειδικεύεται στον κλάδο της Βιομηχανικής και Εμπορικής Βιοτεχνολογίας σε συνεργασία με το κορυφαίο Πανεπιστήμιο του Essex.
 • Η διδασκαλία πραγματοποιείται από διακεκριμένους επιστήμονες και επαγγελματίες του κλάδου.
 • Πρωτοποριακά μαθήματα όπως: βιοτεχνολογία, μοριακή βιολογία, βιοχημική και μεταβολομική μηχανική, συνθετική βιολογία, βιοπληροφορική και ομικές τεχνολογίες.
 • Εκπαίδευση σε παραδοσιακές και μοντέρνες τεχνικές γενετικής τροποποίησης.
 • Δυνατότητα ευέλικτης φοίτησης που επιτρέπει την παρακολούθηση σε εργαζόμενους και επαγγελματίες του κλάδου.
 • Απευθύνεται σε επαγγελματίες που επιθυμούν να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας και να αναπτυχθούν στον τομέα τους.
 • Αξιοποιείται η υψηλή εμπειρία και τεχνογνωσία της Σχολής Υγείας από τα προπτυχιακά προγράμματα Βιολογίας, Χημείας και Βιοϊατρικών Επιστημών.
 • Συνεργασία με φοιτητές άλλων ειδικοτήτων στο Biology Laboratory.
 • Υποχρεωτική εργαστηριακή μεταπτυχιακή εργασία για την ανάπτυξη προχωρημένων εργαστηριακών τεχνικών.
 • Ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων και απόκτηση δεξιοτήτων για τη λήψη στρατηγικών και τακτικών αποφάσεων.
 • Ενθάρρυνση και καλλιέργεια επιχειρηματικότητας.
 • Συμμετοχή σε Διεθνή επιστημονικά συνέδρια και δικτύωση με τον χώρο και άλλους επιστήμονες.
 • Το πρόγραμμα προσφέρεται στις εγκαταστάσεις του Aegean College σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το πρόγραμμα αποτελείται από τρεις φάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν 9 μαθήματα με 15 πιστωτικές μονάδες το κάθε ένα και την Μεταπτυχιακή Εργασία η οποία εκπονείται στη φάση 3 και αντιστοιχεί σε 45 πιστωτικές μονάδες. Ο συνολικός αριθμός πιστωτικών μονάδων του προγράμματος είναι 180 (90 ECTS).

Με την κατοχύρωση 60 πιστωτικών μονάδων της Φάσης 1 απονέμεται πιστοποιητικό μεταπτυχιακών σπουδών PGCert στη Βιομηχανική και Εμπορική Βιοτεχνολογία.

Με την κατοχύρωση 120 πιστωτικών μονάδων (Φάσεις 1 και 2) απονέμεται μεταπτυχιακό Diploma PGDip στη Βιομηχανική και Εμπορική Βιοτεχνολογία.

Ο μεταπτυχιακός τίτλος MSc Industrial and Commercial Biotechnology απονέμεται με την κατοχύρωση των 180 πιστωτικών μονάδων (90 ECTS).

 • Βασικές Αρχές Βιοτεχνολογίας και Γενετικής Μηχανικής (Principles of Biotechnology and Genetic Engineering).
 • Βιοχημική Μηχανική (Biochemical Engineering).
 • Μεταβολομική Μηχανική και Συνθετική Βιολογία (Metabolomic Engineering and Synthetic Biology)
 • Πράσινη Βιοτεχνολογία (Green Biotechnology).

 • Ανάπτυξη και Σχεδιασμός Φαρμάκων (Drug Design and Development).
 • Βιοπληροφορική και Ομικές Τεχνολογίες (Bioinformatics and Omics Technologies).
 • Μεταφραστική Βιοτεχνολογία (Translational Biotechnology).
 • Βιοεπιχειρηματικότητα (Bioentrepreneurship).

 • Μεθοδολογία της Έρευνας και Βιοστατιστική (Research Methods and Statistics).
 • Εργαστηριακή Ερευνητική Μεταπτυχιακή Εργασία (Dissertation).

Το Aegean College έχει δημιουργήσει και λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του ένα σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο Βιολογίας και Χημείας, το οποίο καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των σπουδαστών. Ο εργαστηριακός χώρος περιέχει τις κατάλληλες υποδομές έτσι ώστε να υποστηρίξει πειράματα, εργαστηριακές και κλινικές προσομοιώσεις και την υποχρεωτική εργαστηριακή μεταπτυχιακή εργασία των σπουδαστών.

Οι φοιτητές θα μάθουν να χειρίζονται υπό την κατάλληλη επιτήρηση τον εργαστηριακό εξοπλισμό όπως: μικροσκόπια, πιπέτες, φυγόκεντρους, κλιβάνους επώασης και αποστείρωσης, απαγωγούς,  φωτόμετρα, PCR, kit ηλεκτροφόρησης, Gel Documentation και άλλα για την εκπόνηση πληθώρας πειραμάτων.

Επιπροσθέτως, το εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών διαθέτει τα κατάλληλα προγράμματα στατιστικής (SPSS) για να αναλύουν τα δεδομένα που συλλέγουν από τα πειράματα όπως επίσης και λογισμικά πρόσθετης βιολογικής ανάλυσης για επεξεργασία δεδομένων και αναγνώρισης ομικών τεχνικών.

Αναστάσιος Μαρκασιώτης
Αναστάσιος Μαρκασιώτης

Αναστάσιος Μαρκασιώτης

Βιολόγος, MSc
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δρ Γκουτζουρέλας Νικόλαος
Δρ Γκουτζουρέλας Νικόλαος

Δρ Γκουτζουρέλας Νικόλαος

Βιοχημικός – Βιοτεχνολόγος, MSc, PhD
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Λεονης
Λεονης

Δρ. Γεώργιος Λεώνης

Χημικός, PhD
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ευαγγελία Στανίτσα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καλαμάρας Δημήτριος
Καλαμάρας Δημήτριος

Δρ. Δημήτριος Καλαμάρας

Διδάκτωρ Κοινωνικής Στατιστικής
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ελένη Λευκοπούλου - Aegean College
Ελένη Λευκοπούλου - Aegean College

Ελένη Λευκοπούλου

MSc, Lecturer
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δρ. Φανή Νασίκα

Λογοθεραπεύτρια, PhD
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού προγράμματος στη Βιομηχανική και Εμπορική Βιοτεχνολογία θα έχουν την ικανότητα να εργαστούν σε ποικίλες θέσεις βιοτεχνολογικών και φαρμακευτικών εταιρειών όπως στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, στην προώθηση προϊόντων και στη διαχείριση έργων.

Παράλληλα, θα έχουν τις δεξιότητες και γνώσεις έτσι ώστε να ιδρύσουν τη δικιά τους βιοτεχνολογική εταιρεία (biotech start-up) και να προωθήσουν στην αγορά τις δικές τους πρωτοποριακές ιδέες και υπηρεσίες.

Επιπροσθέτως, μπορούν να ασχοληθούν με την έρευνα και να γίνουν δεκτοί σε σπουδές τρίτου κύκλου (Διδακτορικές σπουδές).