Tο Aegean College προσφέρει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία με Δεξιότητες Συμβουλευτικής (MSc Cognitive Behavioural Therapy with Counselling Skills) υψηλών προδιαγραφών σε συνεργασία το κρατικό βρετανικό πανεπιστήμιο University of Essex. Το Κολλέγιο είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής και εκπαιδευτικό κέντρο στη Συμβουλευτική.

Essex Logo

ελληνική συμβουλευτική

Οι επονομαζόμενες “Talking Therapies” αναφέρονται σε υπηρεσίες που προσφέρει ο εκπαιδευμένος επαγγελματίας, οι οποίες προσφέρουν την ευκαιρία στους πελάτες/θεραπευόμενους να διαχειριστούν προσωπικά, εσωτερικά ζητήματα καθώς και ζητήματα δυσλειτουργικής σκέψης ή/και συμπεριφοράς, δυσφορικού συναισθήματος και αλληλεπίδρασης με τους συντρόφους τους με απώτερο στόχο τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας της ζωής τους. Είναι μια ψυχοκοινωνική παρέμβαση που στοχεύει στη βελτίωση της διαχείρισης προσωπικών και σωματικών προβλημάτων αλλά και  ψυχοπαθολογικών διαταραχών.

Με θεματικές που αγγίζουν την ατομική και ομαδική Συμβουλευτική, τη Συμβουλευτική Οικογένειας και Ζευγαριών καθώς και θεματικές που καλύπτουν όλο το ηλικιακό φάσμα, από τα παιδιά και τους εφήβους ως τους ενήλικες και τα άτομα τρίτης ηλικίας, το συγκεκριμένο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στόχο έχει να προσφέρει στους συμμετέχοντες τις απαραίτητες δεξιότητες που θα τους καταστήσουν ικανούς επαγγελματίες Θεραπευτές-Συμβούλους με εξειδίκευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT).

Η CBT περιλαμβάνει μια σειρά από τεκμηριωμένες τεχνικές που θεραπεύουν πολλές ψυχοπαθολογίες. Επιπλέον, συνιστά την πρώτη γραμμή θεραπείας για την πλειονότητα των ψυχολογικών διαταραχών σε παιδιά και εφήβους.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα εστιάζει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων μέσω της θεωρητικής αλλά και της βιωματικής διδασκαλίας και την εξοικείωσή τους με τις διαφορετικές σχολές Συμβουλευτικής και θεραπευτικής παρέμβασης. Βασικό στοιχείο αποτελεί η εκμάθηση Τεχνικών και Μεθόδων Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης που στο επίκεντρό τους έχουν τον άνθρωπο.

Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού οι φοιτητές ολοκληρώνουν 160 ώρες εποπτευόμενης και αξιολογούμενης πρακτικής άσκησης σε συνεργαζόμενα πλαίσια.

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί και η ολοκλήρωση 150 ωρών Προσωπικής Ψυχοθεραπείας από τους φοιτητές έως το τέλος του προγράμματος ανεξαρτήτως θεραπευτικής προσέγγισης.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα απευθύνεται σε πτυχιούχους ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών και επιστημών υγείας, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, ψυχολόγους, παιδοψυχίατρους, ψυχίατρους, λογοπεδικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές κ.λπ.

  • Το Γνωσιακό-Συμπεριφορικό μοντέλο είναι από τα πλέον διαδεδομένα και επιτυχημένα στην εφαρμογή μοντέλα θεραπείας στο χώρο της ψυχικής υγείας.
  • Οι κάτοχοι του μεταπτυχιακού αποκτούν τη δυνατότητα εγγραφής στην Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής.
  • Στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου φιλοξενούνται δύο άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια Ψυχολογίας: το Εργαστήριο Ψυχομετρίας/Έρευνας και το Εργαστήριο Κλινικής Προσομοίωσης (In-house Clinic), όπου πραγματοποιούνται πειραματικές μετρήσεις, παιχνίδια ρόλων, προσομοίωση συνεδριών κ.λπ
  • Οι φοιτητές Ψυχολογίας συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες της Λέσχης Κινηματογράφου του Κολλεγίου, οι οποίες περιλαμβάνουν προβολή ταινιών και εν συνεχεία ανάλυση, ομιλίες επιστημόνων και συζήτηση με το κοινό.
  • Η πρακτική άσκηση των φοιτητών γίνεται σε διακεκριμένα κέντρα και κλινικές αλλά και σε Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, όπως η Εταιρεία Νόσου Alzheimer, το Γαλήνειο Μέλαθρον, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Δρομοκαΐτειο,  κ.ά.
  • Τα μαθήματα διδάσκουν διακεκριμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες του κλάδου της ψυχικής υγείας, όλοι Διδάκτορες και με εκπαίδευση στο Μοντέλο Θεραπείας.
  • Οι φοιτητές Ψυχολογίας συνεργάζονται με φοιτητές άλλων τομέων στο πλαίσιο διεπιστημονικών ομάδων παρέμβασης.
  • Το Aegean College φιλοξενεί εκδηλώσεις με τεράστια απήχηση στις οποίες εμφανίζονται κορυφαία ονόματα του χώρου της Ψυχολογίας όπως ο Ψυχίατρος-Ψυχαναλυτής Ματθαίος Γιωσαφάτ.
  • Δυνατότητα έρευνας στο BioSensors SmartLab, το state-of-the-art Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης του Κολλεγίου.
  • Το πρόγραμμα προσφέρεται στις εγκαταστάσεις του Aegean College σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Συμβουλευτικής του Aegean College είναι ένα πλήρες ακαδημαϊκό πρόγραμμα το οποίο εφοδιάζει τους σπουδαστές με όλες τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες που οφείλει να διαθέτει ένας επαγγελματίας του χώρου.

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε τρία χρόνια με φοίτηση μερικής απασχόλησης.

Στη Φάση 1 ο φοιτητής γνωρίζει και εξοικειώνεται με τις θεμελιώδεις έννοιες της ψυχοπαθολογίας, της νευροψυχολογίας και της ψυχοφαρμακολογίας, της επαγγελματικής ηθικής και δεοντολογίας, των θεωρητικών μοντέλων της Συμβουλευτικής, ενώ έχει την ευκαιρία να υποστηρίξει την προσωπική του ανάπτυξη.

Στη Φάση 2 αναπτύσσονται οι δεξιότητες συμβουλευτικής παρέμβασης και καλλιεργούνται μεταβιβάσιμες δεξιότητες στον σχεδιασμό ερευνητικών προγραμμάτων, στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων.  Επίσης, οι φοιτητές αποκτούν γνώσεις πάνω στη βασικές αρχές της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής προσέγγισης στη διεπιστημονική συμβουλευτική και μαθαίνουν τις εφαρμογές, τα εργαλεία και τις πρακτικές της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Θεραπείας.

Κατά τη Φάση 3 οι φοιτητές εφαρμόζουν τη θεωρία στην πράξη αξιοποιώντας ένα φάσμα δεξιοτήτων μέσα σε εποπτευόμενο πλαίσιο. Διδάσκονται πώς να τηρούν το ηθικό πλαίσιο καλής πρακτικής (BACP και HAC), αναπτύσσουν επικοινωνιακές και στοχαστικές δεξιότητες, καθώς και δεξιότητες συγγραφής αναφορών και χρήσης προγραμμάτων λογισμικού. Σε αυτό το στάδιο αναπτύσσουν διαπροσωπική αντίληψη. Επιπλέον, οι φοιτητές αναπτύσσουν αυτό-οργάνωση και δεξιότητες διαχείρισης σαν ανεξάρτητοι επιστήμονες και εκπονούν μια αυθεντική, εμπειρική έρευνα σχετικά με την κλινική συμβουλευτική και τα ψυχοθεραπευτικά πλαίσια.

  • Εισαγωγή στο Επάγγελμα: Ήθος, Δεοντολογία, Προετοιμασία Πρακτικής και Στοχαστικές Δεξιότητες (Introduction to the Profession: Ethos, Deontology, Practice Preparation and Reflective Skills).
  • Βασικές Αρχές Ψυχοπαθολογίας, Νευροψυχολογίας και Ψυχοφαρμακολογίας (Fundamentals of Psychopathology, Neuropsychology and Psychopharmacology).
  • Εισαγωγή στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία και Θεωρητικά Μοντέλα Συμβουλευτικής (Introduction to Cognitive Behavioural Therapy and Theoretical Models of Counselling).
  • Προσωπική Ανάπτυξη για Γνωσιακούς Συμπεριφορικούς Θεραπευτές (Personal Development for Cognitive Behavioural Therapists).
  • Μεθοδολογία Έρευνας, Πειραματικός Σχεδιασμός και Στατιστική (Research Methodology, Experimental Design and Statistics).
  • Μοντέλα Δεξιοτήτων Συμβουλευτικής Παρέμβασης (Models of Counselling Intervention Skills).
  • Εφαρμογές, Εργαλεία και Πρακτικές της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας (Applications, Tools and Practices of Cognitive Behavioural Therapy).
  • Ενσωμάτωση της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Προσέγγισης σε Διεπιστημονική Συμβουλευτική (Consolidation of Cognitive Behavioural Approach in Interdisciplinary Counselling).
  • Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία και Δεξιότητες Συμβουλευτικής στη Μάθηση και τη Πρακτική (Cognitive Behavioural Therapy and Counselling Skills in Learning and Practice).
  • Μεταπτυχιακή Ερευνητική Εργασία (Postgraduate Research Project).

Το Aegean College έχει δημιουργήσει ένα σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο Εργαστήριο Ψυχομετρικής-Νευροψυχολογικής Αξιολόγησης και Λογοθεραπευτικής Παρέμβασης.

Το Εργαστήριο σχεδιάστηκε με γνώμονα τα πιο πρόσφατα διεθνή εκπαιδευτικά και επαγγελματικά πρότυπα στους τομείς της Ψυχολογίας και της Λογοθεραπείας. Ουσιαστικά πρόκειται για χώρο προσομοίωσης πραγματικών ερευνητικών και επαγγελματικών συνθηκών. Περιλαμβάνει παράθυρο μονής κατεύθυνσης, καθώς και οπτικοακουστική επικοινωνία μέσω κλειστού κυκλώματος σε ειδικές αίθουσες. Με αυτόν τον τρόπο οι σπουδαστές Ψυχολογίας και Λογοθεραπείας του Aegean College έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν συνεδρίες που διεξάγονται από έμπειρους ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες του χώρου, ενώ παράλληλα την τάξη επιβλέπει και καθοδηγεί το έμπειρο διδακτικό προσωπικό του Κολεγίου.

Το Εργαστήριο Ψυχομετρικής-Νευροψυχολογικής Αξιολόγησης και Λογοθεραπευτικής Παρέμβασης διαθέτει ακόμη ένα ευρύ φάσμα ψυχομετρικών και άλλων εργαλείων αξιολόγησης, καθώς και πλούσιο υλικό παρέμβασης. Πέραν της παρακολούθησης, οι φοιτητές προχωρημένου επιπέδου αναλαμβάνουν έργο υπό την αυστηρή επιτήρηση των εκπαιδευτών τους προκειμένου να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία.

Τόσο οι σπουδαστές του κλάδου Ψυχολογίας όσο και εκείνοι του κλάδου Λογοθεραπείας έχουν την εξαιρετικά σημαντική ευκαιρία να συνδέσουν τη θεωρητική γνώση που αποκτούν στις παραδόσεις με την εφαρμογή της στο εμπειρικό πεδίο. Παράλληλα, οι φοιτητές και των δύο κλάδων καλούνται να συνεργαστούν μεταξύ τους προκειμένου να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας μιας «διεπιστημονικής ομάδας παρέμβασης», σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα μοντέλα παρέμβασης στους Τομείς Υγείας.

drfiste
drfiste

Δρ. Μαρκέλλα Φιστέ

MSc, PhD, Lecturer, Programme Director MSc CBT with Counselling Skills
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Aristotelis
Aristotelis

Δρ. Κοΐνης Αριστοτέλης

Clinical Psychologist PhD, Cognitive Therapy Training, Programme Director, MSc Systemic Psychotherapy, MSc Forensic Psychology, MSc Perinatal Mental Health, Senior Lecturer
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καλαμάρας Δημήτριος
Καλαμάρας Δημήτριος

Δρ. Δημήτριος Καλαμάρας

Διδάκτωρ Κοινωνικής Στατιστικής
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ελένη Λευκοπούλου - Aegean College
Ελένη Λευκοπούλου - Aegean College

Ελένη Λευκοπούλου

MSc, Lecturer
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δρ. Φανή Νασίκα

Λογοθεραπεύτρια, PhD
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Oι απόφοιτοι του προγράμματος μπορούν να εργαστούν:

  • ως σύμβουλοι και θεραπευτές σε φορείς παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και ψυχοκοινωνικής στήριξης και ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
  • ως επόπτες νέων συμβούλων και θεραπευτών.