To ΚΔΒΜ-2 Aegean Lifelong Learning Center προσφέρει ένα πιστοποιημένο πρόγραμμα δια βίου μάθησης στην Πληροφορική με τίτλο STEM & Robotics Training για Νηπιαγωγούς και Δασκάλους.

Ο όρος STEM αναφέρεται στις τέσσερις βασικές εκπαιδευτικές κατηγορίες: Επιστήμη (Science), Τεχνολογία (Technology), Μηχανική (Engineering) και Μαθηματικά (Mathematics). Αφορά μια συγκεκριμένη εκπαιδευτική μέθοδο κατά την οποία οι φοιτητές λαμβάνουν γνώσεις παράλληλα και συνδυαστικά από όλα τα πεδία του STEM.

Σκοπός του πιστοποιημένου workshop Ρομποτικής για Νηπιαγωγούς και Δασκάλους είναι η εκπαίδευση των συμμετεχόντων στα πιο σύγχρονα εργαλεία και μεθόδους STEM και στη δημιουργία της τάξης του μέλλοντος.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε 6 κύκλους. Η συμμετοχή είναι δυνατή μεμονωμένα σε κάθε workshop ή συνολικά και στα έξι. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση online μέσω του ιστότοπου του Κολλεγίου ή απευθείας στα Κολλέγια στις πόλεις της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης.

Τα 6 workshops θα πραγματοποιηθούν από τον Ιανουάριο έως το Μάιο του 2024 και θα διεξαχθούν στις εγκαταστάσεις του Aegean College σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη και ώρες 18:00 – 21:00.

Στο τέλος των 6 workshops, οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης.

  • Πιστοποιημένο πρόγραμμα.
  • Δίνεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.
  • Στα σεμινάρια παρέχονται σχέδια μαθήματος με σαφή καθοδήγηση.
  • Καινοτόμος τρόπος εκπαίδευσης.
  • Αποτελεί επαγγελματική επένδυση.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε 6 κύκλους. Σε κάθε ενότητα καλύπτονται τα εξής γνωστικά αντικείμενα.

Η συμμετοχή είναι δυνατή μεμονωμένα ή συνολικά και στα έξι.

 

Πλακέτα Makey Makey

Η πλακέτα Makey Makey δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης του ψηφιακού κόσμου με τον πραγματικό κάνοντας εφικτή τη δημιουργία ποικίλων δραστηριοτήτων. Σε αυτό το εργαστήριο που είναι και το πρώτο δεν χρειάζεται καμία ειδική γνώση προγραμματισμού που σημαίνει ότι είναι κατάλληλο ώστε οι εκπαιδευτικοί να εισαχθούν στον κόσμο του Stem με ομαλό τρόπο. Στη διάρκεια του εργαστηρίου θα γίνουν 3 εργασίες με την πλακέτα οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν κατευθείαν και στην σχολική τάξη.

Επεξεργασία απλών υλικών και σύνδεσης του με ηλεκτρικά στοιχεία για την κατασκευή μηχανημάτων

Σε αυτήν την ενότητα μαθαίνουμε πως η σύνδεση απλών υλικών και ηλεκτρικών στοιχείων όπως λαμπάκια , μπαταρίες , κινητήρες, βομβητές μπορούν να συνδυαστούν για να κατασκευάσουμε μηχανήματα όπως ανιχνευτές μετάλλων, ανεμιστήρες, ανιχνευτές κίνησης, σεισμογράφους και πολλά άλλα. Μέσω της κατασκευής 3 μηχανημάτων οι εκπαιδευόμενοι θα κατανοήσουν πως με τη συνεργασία των φυσικών επιστημών και τεχνικών συναρμολόγησης μπορούμε να εισάγουμε μαθήματα κατασκευών στην σχολική τάξη που δεν αφορούν πλέον μόνο το εικαστικό φάσμα αλλά συνδέονται με τις φυσικές επιστήμες και τη μηχανική.

Πρώτη επαφή με προγραμματιστικό περιβάλλον

Στο περιβάλλον του Scratch Jr και του Scratch θα διδαχθούν οι βασικές αρχές της σύνδεσης του προγραμματισμού με τις ανάγκες και τους εκπαιδευτικούς στόχους των νηπίων και των παιδιών της πρώτης σχολικής ηλικίας. Θα εκτελεστούν δύο projects στο καθένα από τα παραπάνω περιβάλλοντα αντίστοιχα. Επίσης θα δωθούν σημειώσεις ώστε οι εκπαιδευόμενοι να προχωρήσουν και μόνοι τους σε εξάσκηση παρόμοιων projects

Σύνδεση Scratch με πλακέτα Makey Makey

Στο περιβάλλον του Scratch θα συνδεθεί η πλακέτα Makey Makey ώστε να δημιουργηθούν projects σε προγραμματιστικό περιβάλλον τα οποία θα ελέγχονται μέσω εξωτερικών ερεθισμάτων από την πλακέτα Makey Makey. Η πλακέτα είναι συμβατή με το Scratch και αυτό δίνει τη δυνατότητα της δημιουργιάς ποικίλων εφαρμογών.

Εισαγωγή στην πλακέτα Microbit

Στην ενότητα αυτή θα κάνουμε μία εισαγωγή στην πλακέτα Microbit η οποία λόγω της μεγάλης ποικιλίας αισθητήρων που διαθέτει προσφέρει πολύ μεγάλο εύρος εφαρμογών. Αισθητήρας θερμοκρασίας, κλίσης, ήχου ,φωτενότητας και πολλοί άλλοι θα μας βοηθήσουν να κατασκευάσουμε θερμόμετρο, ζάρι, συναγερμό κλοπής και πολλά ακόμη. Το περιβάλλον του προγραμματισμού είναι ταυτόσιμο του Scratch που έχει προηγηθεί και η μετάβαση είναι ομαλή και κατανοητή.

Σύνδεση της πλακέτας Microbit με bricks και απλά υλικά για τη δημιουργία αυτόνομων ρομποτικών κατασκευών

Στην τελική ενότητα συνδυάζοντας όλες τις παραπάνω γνώσεις θα κατασκευάσουμε ένα αυτόνομο ρομποτάκι από απλά υλικά αλλά και πλαστικά τουβλάκια που θα αναταποκρίνεται σε εξωτερικά ερεθίσματα και θα εκτελεί κινήσεις καθώς θα επικοινωνεί με το περιβάλλον μέσω των αισθητήρων της πλακέτας και θα εκτελεί κινήσεις μέσω των κινητήρων που είναι ελεγχόμενοι από αυτήν. Θα δωθούν πολλά παραδείγματα για να μπορεί ο εκπαιδευόμενος να προχωρήσει και από μόνος του στην δημιουργία νέων ρομποτικών κατασκευών.

Τα 6 Workshops Ρομποτικής θα διεξαχθούν στις εγκαταστάσεις του Aegean College σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη.

Οι ημερομηνίες καλύπτουν το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2024.

Παρακάτω αναλυτικά το πρόγραμμα:

ΛΑΡΙΣΑ

  • 1o workshop: 11/01
  • 2o workshop: 15/02
  • 3o workshop: 07/03
  • 4o workshop: 28/03
  • 5o workshop: 18/04
  • 6o workshop: 09/05

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • 1o workshop: 18/01
  • 2o workshop: 22/02
  • 3o workshop: 14/03
  • 4o workshop: 04/04
  • 5o workshop: 25/04
  • 6o workshop: 16/05

 

Ώρες Διεξαγωγής: 18:00 – 21:00. 

Τίνα Μιναρετζή - workshop Ρομποτικής
Τίνα Μιναρετζή - workshop Ρομποτικής

Τίνα Μιναρετζή

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε φοιτητές των προγραμμάτων BSc (Hons) Primary EducationBSc (Hons) Pre Primary Education του Aegean College, καθώς και σε απόφοιτους οποιασδήποτε δημόσιας ή ιδιωτικής σχολής των παραπάνω ειδικοτήτων, ή σε όποιον θέλει να γνωρίσει τον μαγικό κόσμο της Ρομποτικής.