OMIROS EDUCATIONAL GROUP
AegeanCollege logo
Αθήνα
210 3211228
Πειραιάς
210 4220015
Λάρισα
241 1100001
Θεσσαλονίκη
2311 256619

Συμμετοχή του Aegean College στο 29o Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής 2021

Αντιμετώπιση της Πανδημίας μέσα από Θεραπείες CBT

Το Aegean College με χαρά σας ανακοινώνει τη συμμετοχή του τμήματος MSc CBT with Counselling Skills στο 29o Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής, στις 10-13 Ιουνίου 2021.

Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος η Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του προγράμματος, Δρ. Φιστέ και η κα Σαρρή, απόφοιτη του μεταπτυχιακού MSc Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία με Δεξιότητες Συμβουλευτικής.

Η συμμετοχή αγγίζει το επίκαιρο ζήτημα της αντιμετώπισης της Πανδημίας μέσα από Θεραπείες CBT και θα αναπτυχθούν οι παρακάτω θεματικές ενότητες:

  • Covid – 19: Ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις και πρόληψη – αντιμετώπιση μέσω της γνωσιακής – συμπεριφοριστικής θεραπείας (CBT).

Σκοπός: Ο ψυχοθεραπευτής θα είναι πάντοτε επιφορτισμένος με τη δημιουργία ενός τρόπου αποτελεσματικής συσχέτισης με εκείνους τους ανθρώπους που δεν μπορούν να σχετίζονται αποτελεσματικά με τον εαυτό τους και τις συνθήκες της ζωής τους.

Υλικό και μέθοδοι: Βιβλιογραφική ανασκόπηση, πρόσφατη αρθρογραφία και μελέτες περιπτώσεων ασθενών με ψυχολογικά προβλήματα λόγω της πανδημίας.

Αποτελέσματα: Η πανδημία covid-19 έχει αλλάξει τις συνθήκες ζωής, καθημερινότητας, εργασίας, του κοινωνικού γίγνεσθαι στις περισσότερες χώρες, σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία δοκιμάζονται τα όρια αντοχής, ανοχής και απόλαυσης του ατόμου. Η εμφάνιση του Covid -19 στη χώρα μας στις αρχές της χρονιάς οδήγησε σε πολλά και πολλαπλά ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Οι επιδημίες μολυσματικών νόσων, όπως ο πρωτοεμφανιζόμενος κορωνοϊός (COVID19), προκαλούν σημαντική αναστάτωση στους πολίτες και επιβαρύνουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, που επωμίζονται τη φροντίδα των νοσούντων και τον περιορισμό της νόσου. Επιπρόσθετα, οι επαγγελματίες υγείας αντιμετωπίζουν συχνά προκλήσεις σε αυτές τις περιόδους επιδημίας μολυσματικών νοσημάτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ανησυχία για την προσωπική τους υγεία και την υγεία των οικογενειών τους, στιγματισμός από το κοινωνικό τους περιβάλλον και διαχείριση της αγωνίας των ασθενών τους.

Η έγκαιρη, λοιπόν και έγκυρη πληροφόρηση διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου και στη διαχείριση του φόβου και της αβεβαιότητας, που αποτελούν τα πρώτα σημάδια ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων αυτής. Η Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT) στοχεύει στη βελτίωση δεξιοτήτων και πρακτικών που χρησιμοποιεί το άτομο, τα οποία δεν είναι αποτελεσματικά στη διαχείριση μεμονωμένων στρεσογόνων παραγόντων που πηγάζουν από την πανδημία και τις συνέπειες αυτής.

Συμπεράσματα: Στη CBT οι τεχνικές αποσκοπούν στην από κοινού συνάντηση μιας ενεργούς δυάδας ψυχοθεραπευόμενου-ψυχοθεραπευτή για την τροποποίηση των δυσλειτουργικών σκέψεων, δυσφορικών συναισθημάτων και αποφευκτικών συμπεριφορών που «ακούστηκαν» λεκτικά και εξωλεκτικά και αφορούν στις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του Covid-19.

  • Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Θεραπεία (CBT) σε ασθενή με ινομυαλγία.

Σκοπός: Να αναδειχθεί η αποτελεσματικότητα των τεχνικών του μοντέλου σε ασθενείς με ινομυαλγία.

Υλικό και μέθοδος: Ανασκόπηση βιβλιογραφίας και πρόσφατης αρθρογραφίας, μελέτη περίπτωσης.

Αποτελέσματα: Η Ινομυαλγία -Fibromyalgia (FM) είναι  ένα σύνδρομο χρόνιου πόνου. Εκδηλώνεται με  ένα σύνολο συμπτωμάτων, με κυρίαρχο  χαρακτηριστικό τον διάχυτο πόνο  μυών και αρθρώσεων ή τον πόνο  σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος και την υπεραλγησία. Υπολογίζεται ότι είναι δυνατόν να προσβάλλει 2-8% του πληθυσμού. Ο επιπολασμός είναι υψηλότερος στις γυναίκες από τους άνδρες. Πολλοί πάσχοντες αναπτύσσουν, επίσης, διαταραχές ύπνου, διάθεσης, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, αυξημένη δυσκαμψία κατά την αφύπνιση, μούδιασμα των άκρων, ευερέθιστο έντερο, κεφαλαλγίες, ενώ συχνά εκδηλώνονται και διαταραχές γνωστικών λειτουργιών (δυσκολία συγκέντρωσης ή αίσθηση απώλειας μνήμης που ονομάζεται “fibro fog”/ «ομίχλη ινώδους» καθώς, επίσης,  καταθλιπτικά συμπτώματα  και άγχος.

Πραγματοποιήθηκαν 14 συνεδρίες, διάρκειας μίας ώρας, σε γυναίκα 50 ετών, στα πλαίσια κλινικής πρακτικής Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη CBT. Χρησιμοποιήθηκαν  δομημένες τεχνικές CBT και πρακτικές με γραπτές εργασίες στο σπίτι σκοπεύοντας στην αλλαγή διαστρεβλωμένων/  δυσλειτουργικών  σκέψεων  και δόθηκε έμφαση στην απόκτηση και εξάσκηση γνωστικών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων ρύθμισης συναισθημάτων.

Συγκεκριμένα, η γνωσιακή αναπλαισίωση τη βοήθησε  να αναγνωρίσει  τον φαύλο κύκλο και τις σχέσεις μεταξύ σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών. Έμαθε να αναγνωρίζει και  να αξιολογεί  τις  αυτόματες αρνητικές σκέψεις και να προκαλεί  εναλλακτικές σκέψεις με σκοπό  τη  μείωση του  βαθμού  καταστροφής στον πόνο. Επιπλέον η θεραπεία εστίασε στον εντοπισμό και στην αύξηση των προσαρμοστικών συμπεριφορών και στην αυτο-αποτελεσματικότητα για την αυτοδιαχείριση του πόνου. Με δεδομένο ότι η  FM είχε προκαλέσει  καταθλιπτικά ισοδύναμα, άγχος και διαταραχές στον  ύπνο, η CBT χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία και αυτών των καταστάσεων.

Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα που προέκυψαν ήταν βελτίωση στη διαχείριση του πόνου, στην τροποποίηση  των καταστροφολογικών γνωστικών κατασκευών της ασθενούς και στη μείωση της έντασης του πόνου και της συναισθηματικής δυσφορίας.

Γνώρισε τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Aegean College!

Συνεργασία με το University of Essex

Επικοινωνήστε μαζί μας


    Είμαι ενήμερος για την Πολιτική Απορρήτου και συγκατατίθεμαι

    phone icon Contact Aegean College.

    Τηλεφωνικό κέντρο:

    2103211228

    Email:

    info@aegeancollege.gr