Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ο Συνέδριο Ειδικής Αγωγής του Aegean College Θεσσαλονίκης, με θέμα «Χαρισματικότητα & Συμπερίληψη», προσελκύοντας το ενδιαφέρον επαγγελματιών, φοιτητών και ειδικών στα πεδία της Υγείας και της Ειδικής Αγωγής. Το Συνέδριο έλαβε χώρα την Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2024, στο αμφιθέατρο του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το Συνέδριο, το οποίο έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός για το Κολλέγιο, συγκέντρωσε περισσότερους από 350 συμμετέχοντες, καταδεικνύοντας τη σημασία της ενημέρωσης και του διαλόγου γύρω από τα ζητήματα της Ειδικής Αγωγής. Το φετινό θέμα επικεντρώθηκε στη συμπερίληψη των χαρισματικών μαθητών τόσο στο εκπαιδευτικό σύστημα όσο και στην κοινωνία, με την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών υποστήριξης. Βασικός στόχος ήταν η ανάδειξη της σημασίας της ίσης εκπαιδευτικής πρόσβασης και της ουσιαστικής ένταξης των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην κοινότητα, χωρίς αποκλεισμούς.
Το Συνέδριο χαιρέτησαν ο Νικόλαος Τζόλλας, Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και ο Δημήτριος Κούβελας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων με το κοινό να έχει την ευκαιρία να ευκαιρία να ακούσει τις σκέψεις και τις προτάσεις τους σχετικά με την Ειδική Αγωγή και τη Συμπερίληψη.
Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους η κα Μαρία Ζαφρανά, ο κ. Αλέξανδρος Παπανδρέου, καθώς και η Εύα Σίσκου, η οποία βραβεύθηκε για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Σκακιού σε ηλικία μόλις 12 ετών. Το Aegean College παρέχει έμπρακτη υποστήριξη στην Εύα Σίσκου, ένα χαρισματικό παιδί που διαπρέπει τόσο στις εκπαιδευτικές όσο και στις σκακιστικές δραστηριότητες. Οι βραβεύσεις πραγματοποιήθηκαν από την Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κα Βούλα Πατουλίδου, την κα Χριστίνα Δημητρακοπούλου, Διευθύντρια Λειτουργίας του Aegean College Θεσσαλονίκης, και τον κ. Παναγιώτη Οργαντζή, Διευθυντή Ανάπτυξης του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΟΜΗΡΟΣ.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, αναπτύχθηκαν έξι σημαντικές θεματικές ενότητες από διακεκριμένους ομιλητές:
- Οι ψυχοθεραπευτικές ανάγκες των χαρισματικών παιδιών, εφήβων & ενηλίκων – Καλλιόπη Εμμανουηλίδου, Ψυχολόγος, PhD Εκπαιδευτική Ψυχολογία, Καθηγήτρια Ψυχολογίας & Συγγραφέας.
- Η ψυχο-εκπαίδευση χαρισματικών μαθητών υπό το πρίσμα της θεωρίας της πολλαπλής νοημοσύνης – Γεωργία Κιζιρίδου, Εξελικτική-Σχολική Ψυχολόγος, Καθηγήτρια Ψυχολογίας & Συγγραφέας.
- Το προφίλ των χαρισματικών παιδιών στη σχολική τάξη και ο ρόλος του εκπαιδευτικού – Έλλη Κάγκα, Φιλόλογος, MSc Οργανωσιακή Ψυχολογία & Παιδαγωγική, Εκπαιδεύτρια Χαρισματικών Παιδιών στην ελληνική MENSA.
- Τα χαρισματικά παιδιά σε τάξη πολλαπλών ταχυτήτων στο ελληνικό σχολείο – Αλέξανδρος Παπανδρέου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ, Founder Μ.Κ.Ο. «Χαρισμάθεια», Σύμβουλος Διαφοροποιημένης Εκπαίδευσης.
- Το Μοντεσσοριανό εκπαιδευτικό σύστημα αναπτύσσει εντυπωσιακά τον εγκέφαλο και τις δυνατότητες του παιδιού – Μαρία Ζαφρανά, Καθηγήτρια Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Ιδιοκτήτρια Μοντεσσοριανής Σχολής.
- Μελέτη Περίπτωσης: Εκπαιδεύοντας ένα χαρισματικό παιδί. Η περίπτωση της Εύας Σίσκου – Μαριάννα Μαυρίδου, Μοντεσσοριανή Παιδαγωγός, Εκπαιδεύτρια Σκακιού.
Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με έναν ενεργό διάλογο, όπου το κοινό συμμετείχε με ερωτήσεις και σχόλια, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση νέων ιδεών και προσεγγίσεων για την υποστήριξη χαρισματικών μαθητών στην εκπαίδευση.