OMIROS EDUCATIONAL GROUP
AegeanCollege logo
Αθήνα
210 3211228
Πειραιάς
210 4220015
Λάρισα
241 1100001
Θεσσαλονίκη
2311 256619

Αντλεριανή Ψυχολογία:

τα 50 χρόνια γιορτάστηκαν με κορυφαίους επιστήμονες και βιωματικά εργαστήρια

Η Αντλεριανή Ψυχολογία γιόρτασε μισό αιώνα δράσης στο Aegean College

Με μεγάλη χαρά, το Τμήμα Ψυχολογίας του Aegean College φιλοξένησε την Εορταστική Διημερίδα Ελληνικής Εταιρίας Αντλεριανής Ψυχολογίας (ΕΕΑΨ) με αφορμή τα 50 χρόνια ενεργούς ακαδημαϊκής και ψυχοθεραπευτικής λειτουργίας της στην Ελλάδα.

Η Διημερίδα πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019 στο κτήριο της οδού Πανεπιστημίου 17, επισφραγίζοντας και με αυτόν τον τρόπο την πολυετή συνεργασία των δυο εκπαιδευτικών φορέων.

 

Σημαντικοί επιστήμονες

Στην εορταστική Διημερίδα συμμετείχαν ενεργά επιστήμονες και ψυχοθεραπευτές από διαφορετικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, τόσο από τον ελλαδικό χώρο όσο και από το εξωτερικό, οι οποίοι εργάστηκαν προς την κατεύθυνση που έθεσε η θεματολογία της Διημερίδας, δηλαδή τον «Αγώνα για τη Σχέση των δυο Φύλων».

Αξίζει να τονιστεί η παρουσία της παγκοσμίου φήμης Αντλεριανής ψυχοθεραπεύτριας Anthea Millar, η οποία διεξήγαγε μαραθώνια ομάδα για το τον Δευτερογενή Τραυματισμό των Ψυχοθεραπευτών και τη Διαχείρισή του, στην οποία συμμετείχαν τριτοετείς φοιτητές του προπτυχιακού προγράμματος στην Ψυχολογία (BSc (Hons) Psychology Science).

Μεταξύ άλλων οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο ζήτημα της Ανδρικής Διαμαρτυρίας (δρ. Σωτήριος Βολονάκης), και στον επαναπροσδιορισμό των ρόλων στην οικογένεια και την κοινωνία, υπό το πρίσμα των μεταβολών του ορμονικού συστήματος αλλά και των κοινωνικών εντολών και στερεοτύπων.

Επίσης, αναλύθηκε το θέμα της Ψυχικής Σφαίρας υπό το πρίσμα των  Νευροεπιστημών από τον Δρ Αντώνη Ρόμπος, ο οποίος ανέδειξε ζητήματα που προκύπτουν μέσα από τη συνεχή πρόοδο της έρευνας πάνω στους μηχανισμούς λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου και τη σύνδεση του ψυχισμού του ατόμου με τις λεπτές διεργασίες του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ενδεικτικά, έγινε αναφορά σε καταστάσεις στις οποίες μπορεί να υποκρύπτεται μια οργανική νόσος και οι οποίες θα μπορούσαν να διαγνωστούν ως αμιγώς ψυχικές, με συνέπεια να συστήνεται λανθασμένη θεραπεία με απρόβλεπτες συνέπειες για τη πορεία του ασθενούς.

Τέλος, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στα στερεότυπα των φύλων και στην επίδρασή τους στην εσωτερική ισορροπία του ατόμου (δρ. Σούζυ Σαββίδου), αναδεικνύοντας τα πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν ότι οι καθημερινές διαπροσωπικές μας αλληλεπιδράσεις εμπεριέχουν προσωπικές και κοινωνικές αξίες σχετικές με τους ρόλους των φύλων, με τέτοιον τρόπο που επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία.

Βιωματικά εργαστήρια

Μεγάλη επιτυχία της Διημερίδας αυτής αποτέλεσε ο βιωματικός χαρακτήρας των εργαστηρίων, στο πλαίσιο των οποίων οι συμμετέχοντες εντάχθηκαν σε ομάδες και εξέτασαν ζητήματα που άπτονταν της βασικής θεματολογίας της Διημερίδας.

Η Διημερίδα αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία συνάντησης διαφορετικών ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων, με σεβασμό και εκτίμηση στα θεωρητικά και εφαρμοσμένα πλαίσια της κάθε μιας, ενώπιων ενός κοινού με υψηλές επιστημονικές και ακαδημαϊκές απαιτήσεις.

Μέσα από εκδηλώσεις αυτού του βεληνεκούς, τις ποικίλες δράσεις του τμήματος, το ερευνητικό έργο των φοιτητών, αλλά και τη δουλειά που γίνεται καθημερινά σε αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια το Aegean College αποδεικνύει ότι είναι το κορυφαίο ελληνικό Κολλέγιο (και) στον τομέα της Ψυχολογίας.

 

Γνώρισε τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Aegean College!

Συνεργασία με το University of Essex

Επικοινωνήστε μαζί μας


  Είμαι ενήμερος για την Πολιτική Απορρήτου και συγκατατίθεμαι

  phone icon Contact Aegean College.

  Τηλεφωνικό κέντρο:

  2103211228

  Email:

  info@aegeancollege.gr