OMIROS EDUCATIONAL GROUP
AegeanCollege logo
Αθήνα
210 3211228
Πειραιάς
210 4220015
Λάρισα
241 1100001
Θεσσαλονίκη
2311 256619

Ενδυνάμωση της Ψυχικής Ευημερίας των Μεταναστών

Διεθνές Σεμινάριο στο Πανεπιστήμιο Μαρία Γκρεγκορζέφσκα σε συνεργασία με το Aegean College

Διεθνές Σεμινάριο «Τα Εργαλεία Υποστήριξης της Ψυχικής Υγείας των Μεταναστών»

Το Πανεπιστήμιο Μαρία Γκρεγκορζέφσκα (Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej) διοργάνωσε με επιτυχία, σε συνεργασία με το Aegean College, διεθνές σεμινάριο με τίτλο «Τα Εργαλεία Υποστήριξης Ψυχικής Υγείας Μεταναστών» (The Tools of Migrants’ Mental Health Support) στις 17 Ιουνίου 2024. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του πολωνικού πανεπιστημίου στη Βαρσοβία και απευθυνόταν σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας που εργάζονται με πρόσφυγες και μετανάστες.

Επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής του διεθνούς σεμιναρίου ήταν ο Δρ. Χρυσοβαλάντης Παπαθανασίου, διευθυντής του ΠΜΣ «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Μεταναστευτικές Σπουδές» (MSc in Human Rights and Migration Studies), το οποίο διοργανώνεται από το Aegean College σε συνεργασία με το University of Essex. Ο Δρ. Παπαθανασίου υπήρξε επικεφαλής του μεγαλύτερου προγράμματος ψυχικής υγείας για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα και ιδρυτής του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων (ΚεΨΥΠ) στην Αθήνα.

Ο Δρ. Χρυσοβαλάντης Παπαθανασίου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, εστίασε στις ψυχολογικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και παρουσίασε τεκμηριωμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την υποστήριξη της ψυχικής τους υγείας. Οι προσεγγίσεις αυτές βασίζονται στο μοντέλο μετατόπισης εργασιακών καθηκόντων (task-shifting) και στη μέθοδο υποστήριξης ομότιμων (peer support). Ως παράδειγμα, παρουσίασε το έργο «Ukrainian Peer Support» (UPS), το οποίο αποσκοπούσε στην ολιστική ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ενδυνάμωση των Ουκρανών γυναικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Κατόπιν, τον λόγο πήραν οι οικοδεσπότες της εκδήλωσης, Δρ. Πιοτρ Τοτσίσκι (Piotr Toczyski) και Δρ. Λίντια Ζαμπλότσκα-Ζίτκα (Lidia Zabłocka-Żytka) από το Πανεπιστήμιο Μαρία Γκρεγκορζέφσκα. Ο Δρ. Τοτσίσκι παρουσίασε το εργαλείο iFightDepression, το οποίο χρησιμοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Mental Health Support for Ukrainian Refugees» (MESUR) για την ψυχολογική υποστήριξη Ουκρανών προσφύγων με κατάθλιψη. Η Δρ. Ζαμπλότσκα-Ζίτκα παρουσίασε την εφαρμογή του μοντέλου BASIC Ph για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των προσφύγων. Το εν λόγω μοντέλο έχει υιοθετηθεί από πολλούς κλινικούς και θεραπευτές παγκοσμίως και έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα «Επιστήμη για την Ειρήνη και την Ασφάλεια» (SPS) του ΝΑΤΟ.

Οι τρεις ειδικοί συμφώνησαν στην ανάγκη ανταλλαγής τεχνογνωσίας για την ψυχική υγεία των προσφύγων και των μεταναστών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των ακαδημαϊκών τους ιδρυμάτων, οργανώνοντας κοινές εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις.

Ο Δρ. Παπαθανασίου εξέφρασε στους διοργανωτές τις ευχαριστίες του για την τιμητική πρόσκληση και για το ζεστό καλωσόρισμα που του επιφύλαξαν. Από την πλευρά τους, οι Δρ. Τοτσίσκι και Δρ. Ζαμπλότσκα-Ζίτκα ευχαρίστησαν θερμά τον Δρ. Παπαθανασίου για την εμπνευσμένη -όπως τη χαρακτήρισαν- ομιλία του και του δώρισαν ένα βιβλίο με γνωμικά της Μαρία Γκρεγκορζέφσκα, ως αναμνηστικό της παρουσίας του στο ομώνυμο πανεπιστήμιο.

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Μεταναστευτικές Σπουδές

Το Aegean College διακρίνεται στις Μεταναστευτικές Σπουδές προσφέροντας ένα πρωτοποριακό, σύγχρονο και καινοτόμο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Μεταναστευτικές Σπουδές. Το Πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να εξοπλίσει τους φοιτητές με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την κατανόηση και την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και για την αντιμετώπιση των σύνθετων προκλήσεων που συνδέονται με τις μεταναστευτικές ροές. Με έμφαση στη διεπιστημονικότητα και την πρακτική εφαρμογή, το μεταπτυχιακό αυτό απευθύνεται σε επαγγελματίες που επιθυμούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της μεταναστευτικής πολιτικής, παρέχοντας τους τα εφόδια για να επιτύχουν σε ένα παγκοσμίως ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Η επόμενη μέρα είναι ΣΗΜΕΡΑ!

Κλείσε ΣΗΜΕΡΑ ραντεβού με έναν εξειδικευμένο Σύμβουλο Εκπαίδευσης σε Αθήνα, Πειραιά, Λάρισα ή Θεσσαλονίκη και μάθε περισσότερα για το Πρόγραμμα που σε ενδιαφέρει. 

Γνώρισε τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Aegean College!

Συνεργασία με το University of Essex

Επικοινωνήστε μαζί μας


  Είμαι ενήμερος για την Πολιτική Απορρήτου και συγκατατίθεμαι

  phone icon Contact Aegean College.

  Τηλεφωνικό κέντρο:

  2103211228

  Email:

  info@aegeancollege.gr