OMIROS EDUCATIONAL GROUP
AegeanCollege logo
Αθήνα
210 3211228
Πειραιάς
210 4220015
Λάρισα
241 1100001
Θεσσαλονίκη
2311 256619

To Aegean College γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα των Μαιών το 2020

Γράφει ο Μιχάλης Μώρος MSc, PhDc

Οι Μαίες γιορτάζουν σε όλο τον κόσμο!

*του Μιχάλη Μώρου

Η Παγκόσμια Ημέρα της Μαίας και του Μαιευτή έχει καθιερωθεί από το 1992 να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου σε όλα τα κράτη του κόσμου, με περισσότερους από 142 συλλόγους Μαιών-Μαιευτών, σε 192 χώρες, εκπροσωπώντας περισσότερο από 1 εκατομμύριο Μαίες και Μαιευτές.

Φέτος, συμπίπτει και με το Παγκόσμιο Έτος των Μαιών και Νοσηλευτών και το σύνθημά της είναι “Midwives with women: celebrate, demonstrate, mobilise, unite – our time is NOW!”.

Ο φετινός εορτασμός, ωστόσο, επισκιάζεται από την πανδημία του κορωνοϊού, που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει προκαλέσει τεράστιες αλλαγές στη ζωή μας. Παράλληλα, όμως, έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και προκλήσεις και με τον πλέον μαζικό και σαφή τρόπο έχει αναγκάσει την παγκόσμια κοινότητα να συνειδητοποιήσει πως, όπως και άλλοι επαγγελματίες υγείας, έτσι κι εμείς βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, όχι μόνο του κινδύνου αλλά κυρίως της προσφοράς, της αγάπης και της ανιδιοτέλειας και ιδίως σε κράτη που, αντίθετα με τα δικά μας, η προσφορά μαιευτικών υπηρεσιών δεν είναι εξασφαλισμένη σε όλες τις γυναίκες.

Με το ίδιο αίσθημα αυτοθυσίας, Μαίες και Μαιευτές παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε γυναίκες στο δυτικό κόσμο, στα πλαίσια οργανωμένων συστημάτων υγείας. Παράλληλα, πολλές Μαίες συμμετέχουν σε αποστολές σε απομονωμένες κοινότητες της υποσαχάριας Αφρικής, βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες για να φροντίσουν γυναίκες, ταξιδεύουν με αεροπλάνα για να παρέχουν φροντίδα σε απομακρυσμένες κοινότητες της αχανούς Αυστραλίας, αλλά και διασχίζουν χιλιόμετρα παγωμένων εκτάσεων επάνω σε έλκυθρα για να ξεγεννήσουν γυναίκες σε έρημους τόπους της Αλάσκας.

Στη χώρα μας, Μαίες και Μαιευτές υπηρετούν σε απομονωμένα ορεινά χωριά αλλά και σε νησιά της άγονης γραμμής, συχνά διακομίζοντας γυναίκες με αεροπλάνα και ελικόπτερα προς τα αστικά κέντρα, πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους σε καταυλισμούς και δομές φιλοξενίας προσφύγων και οι τοπικές κοινότητες συσπειρώνονται γύρω από αυτές, εκφράζοντας το σεβασμό και την εκτίμησή τους με διάφορους τρόπους. Τα παραδείγματα αυτά δεν είναι φανταστικά, αλλά πραγματικά.

Η Μαιευτική σήμερα!

Η ιστορία της Μαιευτικής χάνεται στα βάθη των αιώνων και μόνο να υποθέσει μπορεί κανείς ότι ξεκίνησε, ως πρακτική επιστήμη, την ίδια περίοδο που εμφανίστηκαν οι πρώτες οργανωμένες ανθρώπινες κοινότητες, πριν φτάσουμε, μέσα από διαδοχικά εξελικτικά στάδια στη σημερινή εποχή της τεκμηριωμένης πρακτικής. Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδουν τα κράτη στη μαιευτική και στην εκπαίδευσή της είναι η υπαγωγή της στο καθεστώς των νομοθετικά ρυθμιζόμενων επαγγελμάτων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα όλοι εμείς, καθηγητές και φοιτητές, καλούμαστε ο καθένας από τη δική του θέση να γίνουμε συνεχιστές της μακραίωνης αυτής παράδοσης. Να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η μαιευτική επιστήμη να προάγεται τόσο σε επίπεδο έρευνας όσο και στην καθημερινή κλινική πράξη αλλά, πάνω από όλα, να συνεχίσει να έχει ως επίκεντρό της την ολιστική και επιστημονικά τεκμηριωμένη φροντίδα στις γυναίκες και στις οικογένειές τους, με σεβασμό στις αρχές, τις αξίες και τον κώδικα ηθικής και δεοντολογίας μας.

Καλείστε όλες να γίνετε “Άριστες Μαίες”, όπως τις περιγράφει ο Σωρανός ο Εφέσιος, όχι απλώς κατακτώντας τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται αλλά καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση, τη συμπόνοια, την αγάπη και την ανιδιοτέλεια για τους ανθρώπους που φροντίζετε. Η ‘Άριστη Μαία” προϋποθέτει όλες τις παραπάνω αρετές και χρησιμοποιεί την εμπειρία της με τρόπο αναστοχαστικό, εξελίσσοντας διαρκώς το χαρακτήρα και τις αρετές της, διδάσκει τις γυναίκες, πρώτα διδασκόμενη όμως από αυτές.

Με τις θερμότερες ευχές μου σε εσάς και στις οικογένειές σας, Χρόνια Πολλά!

Μιχάλης Μώρος, MSc, PhDc είναι Programme Director στο προπτυχιακό πρόγραμμα στη σχολή Μαιευτικής του Aegean College.

Γνώρισε τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Aegean College!

Συνεργασία με το University of Essex

Επικοινωνήστε μαζί μας


  Είμαι ενήμερος για την Πολιτική Απορρήτου και συγκατατίθεμαι

  phone icon Contact Aegean College.

  Τηλεφωνικό κέντρο:

  2103211228

  Email:

  info@aegeancollege.gr