Προεδρείο: Δρ. Μαρκέλλα Φιστέ
Η Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία (CBT) είναι μια ψυχοκοινωνική παρέμβαση που στοχεύει στη βελτίωση της διαχείρισης προσωπικών και φυσικών προβλημάτων αλλά και ψυχιατρικών διαταραχών. Βασίζεται στο συνδυασμό βασικών αρχών της Γνωστικής και Συμπεριφοριστικής Ψυχολογίας και εστιάζει στην πρόκληση και αλλαγή μη βοηθητικών γνωσιακών παραμορφώσεων (πχ. Σκέψεων, πεποιθήσεων, στάσεων) και συμπεριφορών, βελτιώνοντας τη συναισθηματική ρύθμιση.
Αρχικά, σχεδιάστηκε για τη θεραπεία της κατάθλιψης αλλά η χρησιμότητά της επεκτάθηκε και στη θεραπεία πολλών ψυχιατρικών καταστάσεων.
Η CBT περιλαμβάνει έναν αριθμό τεκμηριωμένων Γνωσιακών και Συμπεριφοριστικών τεχνικών και στρατηγικών που βασίζονται σε ερευνητικά δεδομένα και που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες ψυχοπαθολογίες.
Επιπρόσθετα, η CBT προτείνεται ως θεραπεία 1ης γραμμής για την πλειονότητα ψυχολογικών διαταραχών σε παιδιά και εφήβους. Βασισμένοι σε δεδομένα εμπειρικής έρευνας και στην κλινική και εκπαιδευτική μας εμπειρία θα παρουσιάσουμε την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα του μοντέλου σε όλες τις ηλικιακές φάσεις.
Συγκεκριμένα:
Δρ. Εριφύλλη Τσιρέμπολου, Ψυχολόγος, Aegean College, Αθήνα, Ελλάδα. “Η χρησιμότητα τεχνικών της CBT σε παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος”.
Ευαγγελία Καρρά, φοιτήτρια Μεταπτυχιακού Προγράμματος CBT, Aegean College, Αθήνα, Ελλάδα. “Η συμβολή της CBT σε εφήβους με ήπια καταθλιπτικά συμπτώματα ως αποτέλεσμα συμπεριφοράς εκφοβισμού”.
Δρ. Μαρκέλλα Φιστέ, Ψυχολόγος- Ακαδημαϊκή Διευθύντρια Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών CBT με δεξιότητες Συμβουλευτικής, Aegean College, Αθήνα, Ελλάδα. “Η CBT στην Κατάθλιψη κατά την εμμηνόπαυση”.
Δρ. Αριστοτέλης Κοΐνης, Ψυχολόγος, Aegean College, Αθήνα, Ελλάδα. “Η αποτελεσματικότητα της Γνωσιακής-Συμπεριφοριστικής προσέγγισης στη θεραπεία της Κατάθλιψης στην Τρίτη Ηλικία”.