Δρ. Κωνσταντίνα Ζαμπούνη

PhD

Η Δρ. Κωνσταντίνα Ζαμπούνη είναι Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ασχολείται με την ανάπτυξη καινοτόμων και λειτουργικών συστημάτων τροφίμων. Είναι απόφοιτη της Κτηνιατρικής (2013) και της Διατροφής και Διαιτολογίας (2020), ενώ κατέχει δύο Μεταπτυχιακά Διπλώματα, στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων (2018) και στη Χημική και Βιομοριακή Ανάλυση (2022), για το οποίο έλαβε Υποτροφία Αριστείας. Το 2023 ολοκλήρωσε τη Διδακτορική της Διατριβή με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), με θέμα «Σχεδιασμός και εφαρμογή συστημάτων ελαιοπηκτών και υβριδικών πηκτών στα τρόφιμα».

Η Δρ. Ζαμπούνη έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και έχει παρουσιάσει το ερευνητικό της έργο σε εθνικά και διεθνή συνέδρια, αποσπώντας διακρίσεις για την ποιότητα και την πρωτοτυπία των παρουσιάσεών της. Η ερευνητική της δραστηριότητα επικεντρώνεται στον σχεδιασμό, τον χαρακτηρισμό και την αξιολόγηση συστημάτων τροφίμων που στοχεύουν στη βελτίωση της διατροφικής αξίας, την ενίσχυση της λειτουργικότητας και την προώθηση της βιωσιμότητας, ενώ παράλληλα διερευνά την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών, όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων, για τη δημιουργία προϊόντων με προσαρμοσμένες ιδιότητες. Επιπλέον, συμμετέχει ενεργά σε ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα που αποσκοπούν στην ανάπτυξη καινοτόμων, λειτουργικών και βιώσιμων τροφίμων. Διαθέτει σημαντική διδακτική εμπειρία στην ανώτατη εκπαίδευση, έχοντας συμμετάσχει στη διδασκαλία μαθημάτων όπως η χημεία, η βιοχημεία του μεταβολισμού, η μικροβιολογία, η τεχνολογία επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων, καθώς και τα πρόσθετα τροφίμων και η σχετική νομοθεσία.