Δρ. Σταύρος Δέρδας

Μοριακός Ογκολόγος

Ο Δρ. Σταύρος Δέρδας είναι Μοριακός Ογκολόγος, πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Semmelweis University. Έχει αποκτήσει μεταπτυχιακό δίπλωμα (MSc) από το Ινστιτούτο Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Eotvos Lorand University. Εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης με τίτλο: Μελέτη της έκφρασης των ογκογονιδίων RAS, σε σχέση με τα γονίδια RAF, σε καλοήθεις και κακοήθεις όγκους του θυρεοειδή αδένα.

Έχει εργαστεί στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας, στον Εργαστηριακό Τομέα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης ως διδάσκων και ερευνητής.

Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει τη συμμετοχή του σε τρία ακαδημαϊκά βιβλία. Επίσης, έχει 27 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, με 395 αναφορές (publons profile). Έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένος και διοργανωτής σε Πανελλήνια και Διεθνή συνέδρια του χώρου (Πανευρωπαϊκά & Παγκόσμια).

Το προσωπικό του ερευνητικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην Μεταβολομική και Διατροφογενετική, που ενσωματώνει τη βιολογία συστημάτων και τις εφαρμογές της. Επίσης, ασχολείται με τα γονίδια, αλλά και τους ιούς που εμπλέκονται στον καρκίνο.

Έχει βραβευτεί έξι φορές από το 1996 και έχει κερδίσει υποτροφίες από Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς με κυριότερες αυτές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης και τον ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control).

Αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο, ηλεκτρονικό και περιοδικό τύπο και από το 2000 είναι μέλος διαφόρων επιστημονικών συλλόγων.