Δρ. Έφη Κολοβέρου

Επισκέπτρια Καθηγήτρια Τμήματος Διαιτολογίας

H κα. Έφη Κολοβέρου είναι Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με εξειδίκευση στην Παχυσαρκία και το Διαβήτη.

Η κα. Κολοβέρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πύργο Ηλείας και το 2010 αποφοίτησε 1η από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας–Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στην Αθήνα και πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Ε.Ε.Σ και στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Συνέχισε τις σπουδές της στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, από όπου και απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στον Έλεγχο του Στρες και την Προαγωγή της Υγείας με ειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και την επίδραση του στρες στην διατροφική συμπεριφορά. Βραβεύτηκε επανειλημμένα για την ακαδημαϊκή της πορεία (Ίδρυμα Λάτση, ΙΚΥ) και κέρδισε, ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια, το 1ο βραβείο συμμετοχής στο εντατικό πρόγραμμα Erasmus “TOOLTIPS: Tools targeted on Obesity Intervention and Prevention Strategies on Efficient and Sustained Implementation”, το οποίο πραγματοποιήθηκε το 2010 στην Αυστρία.

Η κυρία Κολοβέρου έχει εργαστεί με επιτυχία, εκτός των άλλων, ως εξωτερική επιστημονική συνεργάτιδα σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας. Το 2013 πήρε υποτροφία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό την μετεκπαίδευσή της στη διατροφική διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη στο μεγαλύτερο διαβητολογικό κέντρο στον κόσμο: το φημισμένο Joslin Diabetes Center του Harvard Medical School στη Βοστώνη. Εκεί, παρακολούθησε τη διεξαγωγή ενός καινοτόμου προγράμματος εκπαίδευσης ασθενών με διαβήτη, με σκοπό την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και την αυτορρύθμιση του σακχάρου τους (DO IT program). Παράλληλα, εκπαιδεύτηκε στη ρύθμιση του διαβήτη κύησης. Η εμπειρία που απέκτησε στο Joslin Diabetes Center ήταν καίριας σημασίας για την επαγγελματική της πορεία στη συνέχεια.

Σήμερα, η Έφη Κολοβέρου είναι Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διατριβή της έχει τίτλο: Διερεύνηση της συσχέτισης κοινωνικοοικονομικών, συμπεριφοριστικών, διατροφικών, κλινικών και βιοχημικών παραμέτρων με την ανάπτυξη και διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2: δεκαετής επανέλεγχος της μελέτης ATTICA. Στο πλαίσιο των διδακτορικών της σπουδών, η κυρία Κολοβέρου έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με αναρτημένες ή προφορικές ανακοινώσεις, για τις οποίες έχει βραβευτεί επανειλημμένα. Επίσης, έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή κεφαλαίων σε βιβλία διατροφής και συχνά συμμετέχει ως ομιλήτρια σε διατροφικές ημερίδες. Παράλληλα, η κυρία Κολοβέρου είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων, της συγγραφικής ομάδας του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ), της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη μελέτη του Διαβήτη. Από το 2014, διατηρεί το προσωπικό της Διαιτολογικό γραφείο και διατελεί επίσης συνεργάτιδα του Ενδοκρινολογικού –Γυναικολογικού Κέντρου MediFem και του Ενδοκρινολογικού Κέντρου Endodiabetes στην Αθήνα.