Γιάννης Μιγδάνης

Διαιτολόγος Διατροφολόγος RD, MSc (MedSci), PhDc

Ο Ιωάννης Μιγδάνης είναι κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και απέκτησε το βασικό του πτυχίο στην επιστήμη της Διατροφής και Διαιτολογίας από το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.

Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκτώντας εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή.

Είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με αντικείμενο την κατάσταση θρέψης και την αντικειμενική αξιολόγηση της λειτουργικής κατάστασης σε ασθενείς με μεταστατικά νεοπλασματικά νοσήματα που λαμβάνουν συστηματική θεραπεία.

Κατά τη διάρκεια εκπόνησης της διδακτορικής του διατριβής, εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ογκολογικό τμήμα και στη μονάδα αιμοκάθαρσης της Γενικής κλινικής «Ευτύχιος Πατσίδης» στην πόλη της Λάρισας.

Εργάζεται ως επισκέπτης καθηγητής διδάσκοντας στο ΠΜΣ «Διατροφή στην Υγεία και στη Νόσο» & στο ΠΜΣ «Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη νεφρολογική φροντίδα» της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και ως επιστημονικός συνεργάτης, συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα.

Έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του πρώην Τ.Ε.Ι. Λάρισας (νυν Παν/μιο Θεσσαλίας), διδάσκοντας τα μαθήματα της Διατροφικής Αξιολόγησης, Αθλητικής Διατροφής, Κλινικής Διατροφής, Διατροφής και Μεταβολισμού και Επιδημιολογίας της Διατροφής, και ήταν κύριος επιβλέπων σε περισσότερες από 20 πτυχιακές μελέτες φοιτητών.

Ασκεί το επάγγελμα του ιδιώτη Διαιτολόγου-Διατροφολόγου στην πόλη της Λάρισας και της Ελασσόνας και είναι συνιδρυτής της εταιρίας Nutriscience  www.nutriscience.gr

Ερευνητικές του εργασίες έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή και εγχώρια επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αρθρογραφεί στον ημερήσιο τύπο, συμμετέχει κατά περιόδους σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και διοργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια για θέματα διατροφής σε εταιρείες, σχολεία και δήμους.

Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζει στη μελέτη προγνωστικών δεικτών υποθρεψίας, σαρκοπενίας, συστηματικής φλεγμονής και λειτουργικής κατάστασης, καθώς και στη μελέτη καινοτόμων μεθόδων αξιολόγησης του πολυπαραγοντικού συνδρόμου καχεξίας-σαρκοπενίας-υποθρεψίας σε ογκολογικούς ασθενείς. Επίσης η ερευνητική του ενασχόληση εστιάζει στην αξιολόγηση της κατάστασης θρέψης και την διατροφική παρέμβαση σε αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο, καθώς και στην αξιολόγηση της κατάστασης θρέψης και τη συσχέτιση της διατροφής με τη συμπτωματολογία σε ασθενείς με νόσο του Crohn.

Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ) και του Nutrition Society (U.K.).