Πηνελόπη Κυρανούδη

Η Πηνελόπη Κυρανούδη είναι πτυχιούχος Μηχανικός Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του πρώην ΑΤΕΙ Θεσσαλίας (νυν Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας). Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και την Παιδαγωγική Επάρκεια από το ΕΠΠΑΙΚ της ΑΣΠΑΙΤΕ. Είναι Υποψήφια Διδάκτορας του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, διεξάγοντας έρευνα στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας με έμφαση στη Ναυτιλία και συμμετέχοντας σε πλήθος συνεδρίων και δημοσιεύσεων.

Υπηρέτησε ως Υπεύθυνη Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) συνεισφέροντας σε πέντε δημοσιεύσεις στους τομείς της Κυβερνοασφάλειας στη Ναυτιλία, της ηλεκτρονικής Υγείας και των Εθνικών Στρατηγικών Κυβερνοασφάλειας. στη δημιουργία σχετικών εργαλείων ιστού και στη διοργάνωση εκδηλώσεων κυβερνοασφάλειας της ΕΕ. Εργάστηκε, επίσης, ως Μηχανικός IT Security στην Cosmote S.A., μεταξύ άλλων, καθώς και ως Προγραμματίστρια Ιστού και Εφαρμογών σε εταιρείες όπως η Express Publishing S.A.. Κατέχει θέση Ερευνήτριας Κυβερνοασφάλειας στη Maggioli SpA, συμμετέχοντας σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι στον τομέα της Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο, ιδιαίτερα στη Ναυτιλία, τις Μεθοδολογίες Ρίσκου και Συμμόρφωσης, το IoT και το Threat Intelligence.

Ταυτόχρονα, συνεργάζεται με το Aegean College ως Καθηγήτρια Πληροφορικής στο διατμηματικό προπτυχιακό μάθημα Δίκτυα Υπολογιστών και Ασφάλεια. Έχει διδακτική εμπειρία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από την Πρωτοβάθμια μέχρι την Τριτοβάθμια, και είναι κάτοχος πολλαπλών πιστοποιήσεων, όπως τις Εκπαίδευση Ενηλίκων (Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ΕΚΕΤΑ), Ειδική Αγωγή (Πανεπιστήμιο Πάτρας) και Επικεφαλής Ελεγκτής ISO 27001:2013 (TÜV AUSTRIA HELLAS).