Πηνελόπη Κυρανούδη

Η Πηνελόπη Κυρανούδη είναι πτυχιούχος Μηχανικός Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του πρώην ΑΤΕΙ Θεσσαλίας (νυν Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας). Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και την Παιδαγωγική Επάρκεια από το ΕΠΠΑΙΚ της ΑΣΠΑΙΤΕ. Είναι Υποψήφια Διδάκτορας του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, διεξάγοντας έρευνα στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας με έμφαση στη Ναυτιλία και συμμετέχοντας σε πλήθος συνεδρίων και δημοδιεύσεων.

Υπηρέτησε ως Υπεύθυνη Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών στον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) συνεισφέροντας σε πέντε δημοσιεύσεις στους τομείς της Κυβερνοασφάλειας στη Ναυτιλία, της ηλεκτρονικής Υγείας και των Εθνικών Στρατηγικών Κυβερνοασφάλειας. στη δημιουργία εργαλείων ιστού και στη διοργάνωση εκδηλώσεων κυβερνοασφάλειας της ΕΕ. Εργάστηκε ως Προγραμματίστρια Ιστού και Εφαρμογών στην Express Publishing S.A. και ως Μηχανικός IT Security στην Cosmote S.A., μεταξύ άλλων. Κατέχει θέση Ερευνήτριας Κυβερνοασφάλειας στη Maggioli SpA, συμμετέχοντας σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι στον τομέα της Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο, ιδιαίτερα στη Ναυτιλία, τις Μεθοδολογίες Ρίσκου και Συμμόρφωσης,  το IoT και το Threat Intelligence.

Ταυτόχρονα, συνεργάζεται με το Aegean College (όμιλος Όμηρος) ως Καθηγήτρια Πληροφορικής στο διατμηματικό προπτυχιακό μάθημα Δίκτυα Υπολογιστών & Ασφάλεια. Έχει διδακτική εμπειρία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το Δημοτικό μέχρι το Πανεπιστήμιο, και είναι κάτοχος πολλαπλών πιστοποιήσεων, όπως τις Εκπαίδευση Ενηλίκων (Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών, ΕΚΕΤΑ), Ειδική Αγωγή (Πανεπιστήμιο Πάτρας) και Επικεφαλής Ελεγκτής ISO 27001:2013 (TÜV AUSTRIA HELLAS).