Οι Δρ. Οδυσσέας Κοψιδάς και Δρ. Νικόλαος Καρφάκης, ακαδημαϊκοί της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Aegean College, δημοσίευσαν επιστημονική μελέτη στο περιοδικό Journal of Environmental Science and Engineering, με θέμα: “Η διαχείριση του περιβαλλοντικού κόστους που προκαλείται από υδάτινο έρμα (ballast water).”
Σύμφωνα με την κλασική οικονομική θεωρία, το εξωτερικό κόστος είναι το έμμεσο και μη αντισταθμισμένο κοινωνικό ή περιβαλλοντικό κόστος που προκαλείται σε ένα μη εμπλεκόμενο τρίτο μέρος που προκύπτει ως αποτέλεσμα της δραστηριότητας άλλου μέρους.
Υπό το πρίσμα αυτό, το περιβαλλοντικό κόστος που προκαλείται από το νερό έρματος θεωρείται ως αρνητική εξωτερικότητα. Η μελέτη προτείνει ότι το περιβαλλοντικό κόστος που προκαλείται από το υδάτινο έρμα μπορεί να προσδιοριστεί μέσω ερωτηματολογίων και ότι απαιτείται η επιβολή ενός Πιγκουβιανού ανταποδοτικού φόρου (φόρος ανά μονάδα παραγομένων ρύπων) για την αντιστάθμιση της περιβαλλοντικής ζημίας που προκαλείται. Η μελέτη αναπτύσσεται ως εξής:
Αρχικά, εξετάζεται η διαχείριση του υδάτινου έρματος. Στη συνέχεια, αναλύεται το περιβαλλοντικό κόστος και υποστηρίζεται ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν σαφείς κανονισμοί που να ενημερώνονται συχνά, με στόχο την πρόληψη ή την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων του υδάτινου έρματος στο περιβάλλον.
Τέλος, καταλήγει ότι το περιβαλλοντικό κόστος που προκαλείται από το υδάτινο έρμα μπορεί να προσδιοριστεί με ερωτηματολόγια, και πιο συγκεκριμένα με τη μέθοδο WTP (Willingness to Pay), και να επιβληθεί ειδικός Πιγκουβιανός διορθωτικός φόρος που μπορεί να εσωτερικεύσει αυτό το κόστος.
Διαβάστε τη δημοσίευση εδώ.