OMIROS EDUCATIONAL GROUP
AegeanCollege logo
Αθήνα
210 3211228
Πειραιάς
210 4220015
Λάρισα
241 1100001
Θεσσαλονίκη
2311 256619

Αγνωμοσύνη ή ευγνωμοσύνη;

Ένας απόφοιτος Ψυχολογίας γράφει στο epsychology!

Οι φοιτητές Ψυχολογίας γράφουν στο e-psychology!

Οι φοιτητές του Aegean College αποδεικνύουν ποιο είναι το κορυφαίο πρόγραμμα στις σπουδές Ψυχολογίας που προσφέρεται στην Ελλάδα σε συνεργασία με βρετανικό Πανεπιστήμιο.

Ο Διονύσης Πολλάτος, απόφοιτος του BSc (Hons) Psychology Science, γράφει στην έγκριτη ιστοσελίδα epsychology.gr για το νόημα της ευγνωμοσύνης!

Διλήμματα

Στη ζωή μας έχει δοθεί ένα υπέροχο δώρο, το δώρο των επιλογών. Κάθε φορά που θέλουμε να κάνουμε κάτι έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε. Πολλές φορές ερχόμαστε σε δίλημμα τι να επιλέξουμε ανάμεσα σε πολλές αντιθέσεις: καλό-κακό, όμορφο-άσχημο, φωτεινό-σκοτεινό, μέρα-νύχτα, αγάπη-μίσος, γέλιο-δάκρυ, υγεία-αρρώστια. Στο συγκεκριμένο άρθρο επιλέξαμε την ευγνωμοσύνη σε αντίθεση με την αγνωμοσύνη ή αχαριστία.

Μονόλογος του αρθρογράφου ημέρα καραντίνας 18η…

Ερ: Τι σημαίνει αχάριστος;

Απ: Έναν άνθρωπο μπορούμε να τον ορίσουμε αχάριστο, όταν δεν εκτιμάει αυτά που έχει ήδη (Ιορδανίδου, Α. 2007).

Ερ: Υπάρχει αντίδοτο στην αχαριστία;

Απ: Nαι η Ευγνωμοσύνη. Και εγώ επέλεξα να μιλήσω γι’ αυτήν.

Ερ: Και γιατί αναφέρεις την αχαριστία;

Απ: Γιατί είμαι ευγνώμων που υπάρχει και η αχαριστία, διότι χωρίς αυτήν πώς θα υπήρχε η ευγνωμοσύνη;

Ερ: Δεν το καταλαβαίνω το τελευταίο.

Απ: Να στο εξηγήσω με ένα παράδειγμα: “Μένουμε Σπίτι” εξαιτίας του κορονοϊού, αλλά έχω επιλογή μεταξύ του να κάτσω σπίτι και να περάσω καλά και του να κάτσω σπίτι και να περάσω χάλια.

Ερ: Ναι και; Πώς μπορώ να περάσω καλά τόσες μέρες μες στο σπίτι;

Απ: Με ευγνωμοσύνη για αυτά που ήδη έχεις, γιατί ακόμα δεν αρρώστησες, άρα έχεις υγεία, γιατί ακόμα δεν έφυγες από αυτή τη ζωή λόγω του ιού, αν και έχεις ξεχάσει τελείως όλες τις άλλες ασθένειες, άρα είσαι εδώ ζωντανός, γιατί τελικά ξέρεις να εκτιμάς αυτά που έχεις ήδη και κάθε μέρα μπορείς να επιλέγεις να κάνεις το καλύτερο δυνατό για εσένα.

Ερ: Και πώς θα περάσεις χαρούμενα τις ημέρες σου;

Απ: Θα ασχοληθώ με την ψυχολογία, άλλωστε αυτό σπούδασα, θα γράψω ένα άρθρο για την ευγνωμοσύνη.

Ερ: Και πώς ξέρεις ότι αυτό είναι καλό για εσένα;

Απ: Είναι απλό: με κάνει να νιώθω ευτυχισμένος, με αυτό τον τρόπο, μπορεί να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους και αυτό μου δίνει πολύ μεγάλη ευτυχία. Άντε! Φτάνουν οι ερωτήσεις πέρνα στη δράση, μην μένεις στα λόγια. Γράψε για την ευγνωμοσύνη, πώς συνδέεται με την ευτυχία και πώς μπορείς να νοιώσεις ευγνώμων για αυτά που σου προσφέρει η ζωή.

Ερ: Και αυτό πώς θα κάνει και άλλους ανθρώπους να νοιώσουν ευγνώμονες;

Απ: Έχουν και εκείνοι δυνατότητα επιλογής.

Ερ: Τελικά τι είναι ευγνωμοσύνη;

Η ευγνωμοσύνη θα μπορούσε να περιγραφεί ως “ο ευρύτερος προσανατολισμός στη ζωή του ανθρώπου, προς την παρατήρηση και την εκτίμηση των θετικών, που υπάρχουν στον κόσμο” (Alkozei, Smith & Killgore, 2018). Η ευγνωμοσύνη αποτελεί τη βάση για την ευημερία και την ψυχική υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Συνδέεται με ψυχικά και σωματικά οφέλη, αλλά και με τις σχέσεις μας με τους άλλους από την παιδική ηλικία έως τα γεράματα. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη βελτίωση του δείκτη ικανοποίησης, της υγείας και άλλων επιθυμητών αποτελεσμάτων στη ζωή μας, καθώς και στη μείωση της αρνητικής επίδρασης και της προβληματικής λειτουργίας (Εmmons, Froh & Rose,2019).

Επιπρόσθετα, άλλες έρευνες έδειξαν ότι η ευγνωμοσύνη έχει θετική επίδραση στην υγεία (Singh, Khan, & Osmany, 2014). Οι κλινικές δοκιμές υποδεικνύουν ότι η ευγνωμοσύνη μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος (Emmons, 2014, Emmons & Stern, 2013). Η ευγνωμοσύνη, επομένως, φαίνεται να ωφελεί τους ανθρώπους συναισθηματικά, σωματικά και κοινωνικά.

Παρατηρώντας με ευγνωμοσύνη αυτά που ήδη έχουμε, οδηγούμαστε στην ευτυχία;

Η ευγνωμοσύνη, είναι η εκτίμηση ενός δώρου που μας δόθηκε, ενώ η ευτυχία είναι η απόλαυση του δώρου που λάβαμε (Witvliet, Richie & Van Tongeren,2019). Σήμερα, η ευτυχία, χρησιμοποιείται κυρίως ως συνώνυμο της ικανοποίηση της ζωής ή της υποκειμενικής ευημερίας (Delle Fave, Brdar & Nakamura, 2016). Αρχικά η ευτυχία είναι ένα θετικό συναίσθημα και αναφέρεται σε μια μακρόχρονη και συνολική αίσθηση ψυχικής ευεξίας και ικανοποίησης από τη ζωή (Σταλίκας & Μυτσκίδου, 2011). Ο Layard περιγράφει την ευτυχία ως την αντανάκλαση του πόσο καλά ή άσχημα αισθανόμαστε: ευτυχία σημαίνει πως νιώθουμε καλά, απολαμβάνουμε τη ζωή και αισθανόμαστε υπέροχα (Layard, 2005).

Μια ξεχωριστή μελέτη κατατάσσει τις επιστολές ευχαριστιών σε τρία βασικά επίπεδα ευημερίας: ευτυχία (θετική επίδραση), ικανοποίηση ζωής (γνωστική αξιολόγηση) και κατάθλιψη (αρνητική επίδραση) και αναφέρει ότι η γραφή ευχαριστιών αυξάνει την ευτυχία και την ικανοποίηση της ζωής των συμμετεχόντων, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης (Toepfer, Cichy & Peters, 2012).

Για ποιους λόγους μπορούμε να νοιώθουμε ευγνώμονες;

Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να συντάξει τη δική του λίστα ευγνωμοσύνης, εφόσον είναι ξεχωριστός και μοναδικός. Είναι σημαντικό για τον καθένα να νοιώθει ευγνωμοσύνη για αυτά που ήδη έχει.

Νιώθω ευγνωμοσύνη που ξύπνησα, άνοιξα τα μάτια μου, αυτά τα υπέροχα δώρα τα οποία μου έχουν δοθεί και έτσι μπορώ και βλέπω γύρω μου. Ταυτόχρονα μπορώ να ακούω και να αισθάνομαι. Νοιώθω και φυσικά έχω τη δυνατότητα να γίνω καλύτερος από εχθές, όχι σε σχέση με τους άλλους, αλλά σε σχέση με τον δικό μου εαυτό. Αν μένω με την οικογένεια μου νιώθω ευγνωμοσύνη που είναι καλά και υγιείς και που υπάρχουν στη ζωή μου.

Νιώθω ευγνωμοσύνη για το γεγονός ότι ζω μέσα σε ένα σπίτι, που έχω μια στέγη πάνω από το κεφάλι μου, ένα μέρος για να κοιμηθώ. Που νιώθω προστασία και ζεστασιά.

Νιώθω ευγνωμοσύνη που μπορώ και έχω καθημερινά φαγητό.

Νιώθω ευγνωμοσύνη που έχω ρούχα να βάλω.

Νιώθω ευγνωμοσύνη που έχω υποδήματα να βάλω.

Νιώθω ευγνωμοσύνη που εργάζομαι. Μπορεί η δουλειά να μην είναι ιδανική  όμως θα κάνω το βέλτιστο δυνατό μέχρι να ανακαλύψω ποια δουλειά είναι η καταλληλότερη για εμένα.

Αν είμαι μαθητής, φοιτητής ή ακόμα και καθηγητής, νιώθω ευγνωμοσύνη που μαθαίνω και μοιράζομαι τη γνώση με άλλους ανθρώπους.

Νιώθω ευγνωμοσύνη για αυτούς που με αδίκησαν, με πρόσβαλαν, με πίκραναν διότι υπό μία έννοια είναι “δάσκαλοί μου” δείχνοντάς μου τυχόν αδυναμίες και ελαττώματα.

Νιώθω ευγνωμοσύνη που υπάρχει και άλλος κόσμος γύρω μου και έτσι μπορώ να τους χαρίσω το υπέροχο χαμόγελο μου και εκείνοι το δικό τους.

Νιώθω ευγνωμοσύνη που μπορώ και έχω τη δυνατότητα να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους.

Νιώθω ευγνωμοσύνη που ήρθα σε αυτόν τον κόσμο,αποδέχομαι τον κόσμο και κοιτάω τι μπορώ να κάνω εγώ γι’ αυτόν, ώστε να γίνει καλύτερος.

Νιώθω ευγνωμοσύνη για όλα όσα ήδη έχω.

Εσείς αλήθεια νιώθετε ευγνωμοσύνη και αν ναι, για ποιον λόγο;

Μοιραστείτε το με τον εαυτό σας, μαζί με την οικογένεια σας, με τους φίλους σας, με τους συναδέλφους σας, με τους καθηγητές σας, με τους γείτονες σας, με όλο τον κόσμο. Και παρατηρήστε τι μπορείτε να μάθετε από αυτό που συμβαίνει γύρω σας, πώς μπορείτε να κάνετε το βέλτιστο δυνατό κάθε μέρα. Πώς η ευγνωμοσύνη θα σας οδηγήσει στην ευτυχία;

Υ.Γ. Μπορείτε να μοιραστείτε τη δική σας λίστα ευγνωμοσύνης είτε στέλνοντας email στο site της σελίδας www.epsychology.gr, είτε δημοσιεύοντας τις στη σελίδα μας στο facebook έτσι ώστε να δώσετε και εσείς τη δική σας βοήθεια, εμψυχώνοντας και άλλους συνανθρώπους μας από το παράδειγμα σας. Θα περιμένουμε την επικοινωνία σας με χαρά.

Και μην ξεχνάτε!

Η πηγή του άγχους βρίσκεται στο μέλλον. Αν μπορείς να κρατήσεις το μέλλον έξω απο το μυαλό σου, μπορείς να ξεχάσεις τις στεναχώριες σου. Το άγχος δεν αδειάζει το αύριο από τις λύπες του, αλλά αδειάζει το σήμερα από τη δύναμη του.

Διονύσης Πολλάτος, Σωτήρης Δεδελούδης

Βιβλιογραφικές Αναφορές
  • Alkozei, A., Smith, R., & Killgore, W. D. (2018). Gratitude and subjective wellbeing: A proposal of twο causal frameworks. Journal of Happiness Studies, 19(5), 1519-1542.
  • Delle Fave, A., Brdar, I., Wissing, M. P., Araujo, U., Castro Solano, A., Freire, T., … &Nakamura, J. (2016). Lay definitions of happiness across nations: The primacy of inner harmony and relational connectedness. Frontiers in psychology, 7, 30.
  • Emmons, R. A., & Stern, R. (2013). Gratitude as a psychotherapeutic intervention. Journal of clinical psychology, 69(8), 846-855.
  • Emmons, R. A., Froh, J., & Rose, R. (2019). Gratitude.
  • Layard, R. (2005). Happiness: lessons from a new science. Penguin, London, UK.
  • Singh, M., Khan, W., & Osmany, M. (2014). Gratitude and health among young adults. Indian Journal of Positive Psychology, 5(4), 465.
  • Toepfer, S. M., Cichy, K., & Peters, P. (2012). Letters of gratitude: Further evidence for author benefits. Journal of Happiness Studies, 13(1), 187-201.
  • Witvliet, C. V., Richie, F. J., Root Luna, L. M., & Van Tongeren, D. R. (2019). Gratitude predicts hope and happiness: A two-study assessment of traits and states. The Journal of Positive Psychology, 14(3), 271-282.
  • Ιορδανίδου, Α. (2007). Λεξικό της Ελληνικής Ξένης Γλώσσας.Αθήνα: Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  • Σταλίκας, Α. & Μυτσκίδου, Π. (2011). Εισαγωγή στη Θετική Ψυχολογία. Εκδ. Τόπος, Αθήνα.

Γνώρισε τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Aegean College!

Συνεργασία με το University of Essex

Επικοινωνήστε μαζί μας


    phone icon Contact Aegean College.

    Τηλεφωνικό κέντρο:

    2103211228

    Email:

    info@aegeancollege.gr