Δρ. Χρυσοβαλάντης Παπαθανασίου

Δρ. Κοινωνικής Ψυχολογίας – Κοινωνιολόγος MSc

Ο Χρυσοβαλάντης Παπαθανασίου είναι πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στη συνέχεια, φοίτησε, με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης, στη διεθνούς φήμης Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS) στο Παρίσι, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία, με ειδίκευση στην Κοινωνιολογία της Υγείας. Μετά την αποφοίτησή του από την EHESS, παρακολούθησε μαθήματα Δημόσιας Υγείας στο Université Libre de Bruxelles (ULB) στο Βέλγιο, ενώ το 2011 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Ψυχολογίας, με ειδίκευση στην Κοινωνική Ψυχολογία της Υγείας, από το Aix-Marseille Université (Γαλλία). Η διδακτορική του διατριβή, με θέμα «Représentations sociales et construction de la responsabilité dans le contexte du VIH. Le cas de la Grèce», απέσπασε τη διάκριση «Très Honorable» από την εξεταστική επιτροπή.

Το 2017-2019 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Σήμερα, συνεχίζει τη συνεργασία με το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου ως επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Κλινικής Ψυχολογίας & Ψυχοπαθολογίας, Κοινοτικής Ψυχιατρικής και Αναπτυξιακής Ψυχολογίας.

Έχει διδάξει μαθήματα Ψυχολογίας και Κοινωνιολογίας σε προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών στα περισσότερα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και έχει προσφέρει διδακτικές και ερευνητικές υπηρεσίες σε ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού.

Διατελεί τακτικό μέλος σε πολλές επιστημονικές εταιρείες στον χώρο της Ψυχολογίας και της Κοινωνιολογίας της Υγείας. Οι μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά.

Είναι συγγραφέας του γαλλόφωνου βιβλίου «VIH/SIDA et responsabilité», το οποίο κυκλοφορεί από τις Editions universitaires européennes.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τις ψυχολογικές και κοινωνικο-πολιτιστικές διαστάσεις της υγείας και της ασθένειας, την ψυχική υγεία, τη θεραπευτική σχέση, την αγωγή και προαγωγή υγείας, το κοινωνικό φύλο και τη σεξουαλικότητα, τις νέες μορφές οικογενειακής οργάνωσης, καθώς και την υγεία των μεταναστευτικών πληθυσμών.

Το 2019 ανέλαβε τη θέση του Αναπληρωτή Διοικητή στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (ΠΓΝΠ) «Παναγία η Βοήθεια», όπου παρέμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, για να αναλάβει, στη συνέχεια, καθήκοντα Προέδρου ΔΣ στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Το 2005-2006 είχε διατελέσει Εμπειρογνώμονας-Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υπεύθυνος για τον τομέα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο σχεδιασμού του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης (ΕΣΣΑ) της περιόδου 2007-2013 για την Υγεία.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Σωματείου Υποστήριξης Οροθετικών και Ασθενών του AIDS «Υπόσχεση» στην Πάτρα και συμμετείχε στη διοίκησή του ως Γενικός Γραμματέας ΔΣ (1997-2000) και Αντιπρόεδρος ΔΣ (2004-2006).

Από το 2021 μέχρι σήμερα είναι Επιστημονικά και Διοικητικά Υπεύθυνος του προγράμματος «Community-based interventions for mental health care of refugees and asylum seekers in Greece», το οποίο υλοποιείται από την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Μιλάει τρεις ξένες γλώσσες, γαλλικά, αγγλικά και ιταλικά, και είναι γνώστης της ελληνικής νοηματικής γλώσσας.