Δρ. Γεωργία Σαξάμη

Μοριακή Βιολόγος & Γενετίστρια, Ph.D

Η Δρ. Γεωργία Σαξάμη, είναι Μοριακή Βιολόγος & Γενετίστρια, απόφοιτος του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (2010). Το 2016 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ του ίδιου Τμήματος με εξειδίκευση στην μελέτη των αλληλεπιδράσεων προβιοτικών μικροοργανισμών με τα κύτταρα του ξενιστή ώστε να χαρακτηριστούν οι μοριακοί μηχανισμοί δράσης τους. Έκτοτε και μέχρι σήμερα έχει εργαστεί ως Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια σε διάφορα Ερευνητικά Εργαστήρια και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα.

Πρόσφατα, ολοκλήρωσε την Υποτροφία που έλαβε με τίτλο «Ανάπτυξη in vitro μοντέλου εντερικής ζύμωσης για την μελέτη των Διαταραχών Φάσματος του Αυτισμού», στα πλαίσια του Προγράμματος «Υποστήριξη ερευνητών με έμφαση στους νέους ερευνητές- Κύκλος Β΄». Επιπλέον, διακρίθηκε με το βραβείο καλύτερης προφορικής παρουσίασης σε Διεθνές Συνέδριο, παρουσιάζοντας μέρος των αποτελεσμάτων της Υποτροφίας.

Παράλληλα από το 2020 έχει εργαστεί στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ως Π.Δ. 407/1980 για τη διδασκαλία και εξέταση του μαθήματος «Εφαρμοσμένη Μικροβιολογία» (Θεωρία & Εργαστήριο), ενώ για το Ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 απασχολήθηκε ως Ακαδημαϊκή Υπότροφος για την διεξαγωγή του ίδιου Μαθήματος.

Είναι συγγραφέας περισσότερων από 20 άρθρων που είναι δημοσιευμένα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με το σύστημα των κριτών, με περισσότερες από 600 αναφορές και διαθέτοντας h-index 10. Επιπλέον, έχει παρουσιάσει πάνω από 40 εργασίες σε διεθνή και Ελληνικά επιστημονικά συνέδρια. Τέλος, είναι συγγραφέας του Κεφαλαίου 9 με τίτλο «Γενετική Ανάλυση και Χαρτογράφηση στα Βακτήρια και στους Βακτηριοφάγους», του βιβλίου «Μοριακή Γενετική του Ανθρώπου» (Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 102075373).

Τα Eρευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη των αλληλεπιδράσεων προβιοτικών μικροοργανισμών με τα κύτταρα του ξενιστή, στην ανάλυση του εντερικού μικροβιόκοσμου του ανθρώπου και του εντερικού φραγμού, καθώς και στη δυνατότητα αποκατάστασης του μέσω πρεβιοτικών ενώσεων. Επιπλέον, ασχολείται με τη διερεύνηση των αλληλεπιδράσεων που διέπουν τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου (gut-brain axis).