Κωνσταντίνα Καραμάνου

M.Sc., Ph.D.

Η Κωνσταντίνα Καραμάνου είναι απόφοιτος του τμήματος Γεωπονίας της σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων και κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος ‘’Εφαρμοσμένη Βιοχημεία, Κλινική Χημεία, και Αξιολόγηση Φαρμακευτικών Προϊόντων΄΄ από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή μεταξύ της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Reims, Champagne-Ardenne της Γαλλίας και του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών στον τομέα της Ιατρικής Βιοχημείας με τίτλο ‘’Μοριακοί μηχανισμοί που εμπλέκονται στον αντικαρκινικό μηχανισμό της λουμικάνης και των γλυκοζαμινών’’.

Η ακαδημαϊκή της εμπειρία είναι προσανατολισμένη στους μηχανισμούς σηματοδότησης του καρκίνου, στην τοξικολογία και τα φυσικά προϊόντα. Στη δεκαετή της εμπειρία, έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Βιοτεχνολογίας και Εφαρμοσμένης Βιολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ινστιτούτο Βιοεπιστημών και Εφαρμογών του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος. Έχει εργαστεί επίσης σε πολλά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ινστιτούτα του Εξωτερικού (2011- Imperial College of London, 2015- Federal University of Rio de Janeiro and Institute of Bioquimica Medica Leopoldo de Meis of Rio de Janeiro, 2017- Insubria University of Varese, 2017- University of Lyon, 2022- Charles University of Prague).

Μέχρι σήμερα, έχει δημοσιεύσει πάνω από 20 επιστημονικές δημοσιεύσεις (h-Index 15, citations> 1100) σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει παρουσιάσει την ερευνητική της δουλειά σε εθνικά και διεθνή συνέδρια. Ταυτόχρονα, έχει βραβευτεί από το Matrix Biology Ireland journal, την Ελληνική Εταιρεία Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας και τη Γαλλική Εταιρεία Βιοχημείας και Εξωκυττάριου Χώρου. Έπισης, έχει λάβει υποτροφίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, όπως υποτροφία Eiffel από το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, Ε.Λ.Ι.Δ.Ε.Κ. από το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος, και FEBS Fellowship.

Το 2018, ξεκίνησε να εργάζεται ως διδάσκουσα σε Πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών (2018-2019, Τμήμα Επιστήμης Υλικών, διδασκαλία Γενικής Βιολογίας), Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2019-2020, Τμήμα Βιοτεχνολογίας και Εφαρμοσμένης Βιολογίας, διδασκαλία Μοριακής Ενζυμολογίας), Κ.Ε.Δ.Ι.Β.Ι.Μ. (2022- διδασκαλία Χημείας Τροφίμων), EU CONEXUS (2022-2023, διδασκαλία Nanotoxicology, Marine Bio-nanotechnology).

Επίσης, από το 2020, εργάζεται ως Editor στα περιοδικά Cancers και PloS ONE, δημιουργώντας τα δικά της Special Issues και οργανώνοντας επιστημονικά webinars σε διεθνές επίπεδο.