Μαριλίζα Χρονέα
Η Μαριλίζα Χρονέα είναι ηθοποιός, performer και εμψυχώτρια θεατρικής αγωγής. Συνεργάζεται από το 2001 με θέατρα και ομάδες στην Αθήνα συμμετέχοντας σε παραστάσεις και performance για ενηλίκους και παιδιά, μελετώντας ως ηθοποιός διαφορετικά είδη θεάτρου: αρχαίο δράμα, κλασικό ρεπερτόριο, σύγχρονο θέατρο, performance, χοροθέατρο, μουσικό θέατρο, θέατρο δρόμου, θέατρο playback.
Είναι πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, απόφοιτη Δραματικής Σχολής ΑΡΧΗ και Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Θεάτρου & Θεατρικού Παιχνιδιού Λάκη Κουρετζή. Παρακολούθησε εργαστήρια και σεμινάρια σωματικού θεάτρου και αυτοσχεδιαστικού χορού -butoh και contact improvisation, και έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις χορού.
Εκπαιδεύτηκε, μέσω τετράχρονης συνεργασίας με την ομάδα Playback Ψ, στο θέατρο playback που έχει δραματοθεραπευτική διάσταση. Συντονίζει και εμψυχώνει θεατρικές ομάδες ενηλίκων και παιδιών διαφόρων ηλικιών και ενίοτε σκηνοθετεί παραστάσεις (θεραπευτική κοινότητα 18Άνω, μαθητικές ομάδες, δράσεις κοινότητας).
Σχεδιάζει και παρουσιάζει παιδαγωγικά προγράμματα, θεματικά θεατρικά παιχνίδια και έχει συνεργαστεί με φορείς, όπως οι Νέες Σελίδες σε αρχαιολογικά και οικολογικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους έχει αναλάβει παρουσιάσεις βιβλίων μέσω θεατρικού παιχνιδιού και δραματοποίησης.
Έχει παρουσιάσει ατομικά και με ομάδες ηθοποιών δικές της performance καθώς και πλήθος παραστάσεων για παιδιά με βιωματική συμμετοχή μέσω θεατρικού παιχνιδιού και -κάποιες απο αυτές- με χρήση κούκλας. Είναι μέλος της ομάδας Plan Bee που έχει δημιουργήσει θεατρικές παραστάσεις για ενήλικες και παιδιά (SuperWoman, Ο Γάμος της Ανεμί).
Στις συνεργασίες της ως ηθοποιός ξεχωρίζει τη videoart opera “The Rape of the Sabine Women” της αμερικανίδας Eve Sussman, τo πολυθέαμα “Μ.Χατζιδάκις-Όρνιθες” της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2004 σε σκηνοθεσία Claude Krespin, καθώς και τη δωδεκάχρονη συνεργασία της με τις Μαγικές Σβούρες, ερμηνεύοντας θεατρικές παραστάσεις για παιδιά σε θέατρα της Αθήνας και σε περιοδείες ανά την Ελλάδα.
Παρακολούθησε το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Δραματοθεραπείας Παιγνιοθεραπείας -Ίδρυμα Ευγενίδου 2012 και το Συμπόσιο Δραματοθεραπείας -Χαροκόπειο 2014. To 2016-18 υπήρξε εμψυχώτρια θεατρικής ομάδας τέχνης της θεραπευτικής κοινότητας 18Άνω, όπου σκηνοθέτησε παραστάσεις devised. Έχει συνεργαστεί με μικτές ομάδες τέχνης (άτομα με αναπηρία) και έχει δημιουργήσει παράσταση κουκλοθεάτρου για το φεστιβάλ Τέχνης και Ένταξης.
To 2016-19 δίδαξε υποκριτική στο Diploma in Negotiations (πρόγραμμα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών) και από το 2020 διδάσκει Drama Education, Puppet, Play and Learning σε σπουδαστές Παιδαγωγικών Προσχολικής ηλικίας για το Aegean College.
Διδάσκει θέατρο -αυτοσχεδιασμό και απαγγελία- σε παιδιά για την προετοιμασία εισαγωγής σε καλλιτεχνικά γυμνάσια. Έχει εκπαιδεύσει και σκηνοθετήσει ομάδες μαθητών για τη δημιουργία σχολικών παραστάσεων και σε συνεργασία με διεπιστημονικό πρόγραμμα δημιούργησε με τη συμμετοχή των παιδιών πρωτότυπα θεατρικά μονόπρακτα. Έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή και τη μετάφραση.
Ασχολείται με τη δραματουργία και τα εικαστικά και εκπαιδεύεται στη σκηνογραφία. Σχεδιάζει δράσεις που συνδέουν την τέχνη με τον φυσικό κόσμο και την επιστήμη. Έχει ασκήσει δραστηριότητα στατικού μελετητή και υποστηρίζει ως εταίρος το πρόγραμμα ΝΕΧΤ για πολιτικούς μηχανικούς.