Ξένια Αποστολακοπούλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Η Ξένια Αποστολακοπούλου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, αποφοίτησε από τη σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας στο ΑΤΕΙ Θεσσαλίας και στη συνέχεια μέσω κατατακτηρίων σπούδασε Διατροφή και Διαιτολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (πρώην ΑΤΕΙ).

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην ‘Εφαρμοσμένη Δημόσια Υγεία και Περιβαλλοντική Υγιεινή: Ποιότητα – Ασφάλεια Τροφίμων & Υδάτων και Περιβαλλοντική Υγιεινή’ από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Ιατρικής. Αντικείμενο μελέτης της διπλωματικής εργασίας ήταν η ‘Αποτύπωση μικροβιολογικού προφίλ ονογάλακτος και διερεύνηση αξιοποίησής του ως βιολειτουργικό τρόφιμο’, όπου διεξήχθη στο Εργαστήριο Επιδημιολογίας, του  Τμήματος Ιατρικής,  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, στο τμήμα Διατροφής παρακολουθώντας τη διατροφική διαχείριση κλινικών περιστατικών. Διεξήγαγε ερευνητική εργασία στο πλαίσιο της πτυχιακής της στην ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με θέμα ‘εκτίμηση της κατανάλωσης ροφημάτων σε ασθενείς των εξωτερικών ιατρείων της ψυχιατρικής κλινικής του ΠΓΝΛ’. Η ερευνητική  εργασία έχει δημοσιευθεί σε διεθνές περιοδικό, καθώς και ως αναρτημένη ανακοίνωση στο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Παχυσαρκίας.

Έχει συμμετάσχει ως επιστημονικός συνεργάτης σε έρευνα για την εκτίμηση διατροφικής κατάστασης ασθενών με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα (με Νόσο του Crohn ή Ελκώδη Κολίτιδα) στη Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Επίσης αρθρογραφεί σε επιστημονικό site. Είναι μέλος στην ΕΔΔΕ. Παρευρίσκεται σε σεμινάρια και συνέδρια με σκοπό την συνεχή ενημέρωση της στα νέα επιστημονικά δεδομένα του κλάδου.

Από το 2020, αποτελεί έναν από τους εξειδικευμένους Διαιτολόγους από το Monash University of Melbourne στη διαχείριση ασθενών με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, με την χρήση της Low Fodmap diet. Τέλος, έχει πιστοποίηση παιδαγωγικής κατάρτισης (ΑΣΠΑΙΤΕ), καθώς και παρακολούθηση σεμιναρίου στην Εκπαίδευση Ενηλίκων .