Εισηγητές: Αρεζίνα Καστή και Ευάγγελος Κατσιώτης, Κλινικοί Διαιτολόγοι του Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ.
Συντονιστής θα είναι ο Δρ. Γρηγόρης Ρίσβας, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MMedSci, PhD.
Παρακολουθείστε το webinar στο facebook.
Στην πρώτη ομιλία που αφορά ασθενείς που νοσηλεύονται με ήπια συμπτώματα, η κα Αρεζίνα Καστή θα επιχειρήσει να αναλύσει πώς μπορεί να απαντήσει το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω της τροφής στον ιό SARS Cov2 και κυρίως σε όσους έχουν ήδη προσβληθεί απ’ αυτόν. Επίσης, πώς επηρεάζει την πορεία της νόσου η διατροφική κατάσταση του ασθενούς; Από την άλλη, είναι αλήθεια ότι η παχυσαρκία έχει ενοχοποιηθεί ότι αυξάνει τις πιθανότητες κακής κλινικής έκβασης. Ο υποσιτισμός όμως; Τι λένε οι διεθνείς Επιστημονικές Εταιρείες Κλινικής Διατροφής; Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που μπορεί να αποδειχθούν ωφέλιμα ή μήπως δεν υπάρχουν μαγικά φίλτρα; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα τα οποία θα επιχειρηθεί να απαντηθούν.
Οι διασωληνωμένοι ολοένα κι αυξάνονται με αποτέλεσμα την έλλειψη κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι επαγγελματίες υγείας στις Μονάδες έχουν επωμιστεί ένα βαρύτατο εργασιακό φορτίο, μεταξύ άλλων και τη φροντίδα της τεχνητής σίτισης (medical nutrition therapy). Ο Ευάγγελος Κατσιώτης, Κλινικός Διαιτολόγος του Τμήματος Διατροφής στο Αττικό Νοσοκομείο, θα μας περιγράψει πως σιτίζονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς. Ποιες είναι οι ιδανικές ποσότητες ενέργειας και μακροθρεπτικών συστατικών που θα συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς; Ποια μακροθρεπτικά συστατικά σχετίζονται με την παρατεταμένη χρήση μηχανικής υποστήριξης; Πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος του διαιτολόγου στον καιρό της πανδημίας;
Η Αρεζίνα Καστή είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Είναι προϊσταμένη του Τμήματος Διατροφής στο Αττικόν και είναι Επισκέπτρια Καθηγήτρια και εκπαιδεύτρια της Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος Διαιτολογίας του Aegean College.
Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, στο αντικείμενο της Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, με εξειδίκευση στη Διοίκηση νοσηλευτικών υπηρεσιών και Υπηρεσιών Κοινωνικής Προστασίας και είναι υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθήνας. Πρόσφατα, πιστοποιήθηκε από το Monash University of Melbourne ως ειδικός στην εφαρμογή της Low FODMAP Diet στην Ελλάδα, ενώ σε συνεργασία με το προαναφερόμενο Πανεπιστήμιο και την Ηπατογαστρεντερολογική Μονάδα του ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ έχει σχεδιάσει μεγάλη κλινική μελέτη σε ασθενείς με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Από το 1993 εργάζεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και το 2008 ανέλαβε τη θέση Προϊσταμένου στο Τμήμα Κλινικής Διατροφής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ, όπου υπηρετεί έως σήμερα. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (εκπαιδεύτρια τελειόφοιτων φοιτητών κατά τη διάρκεια της πρακτική τους άσκησης). Παράλληλα, συνεργάζεται με το Aegean College και έχει διδάξει Advanced Clinical Nutrition. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον αφορά την τεχνητή διατροφή και το πεπτικό σύστημα, καθώς και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια, αλλά και με αναρτημένες και προφορικές ανακοινώσεις, σε πολλά ιατρικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει διατελέσει γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Νοσοκομειακών Διαιτολόγων.
Ο κ. Κατσιώτης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, στο οποίο ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Κλινική Διατροφή.
Πρόσφατα, πιστοποιήθηκε από το Monash University of Melbourne ως ειδικός στην εφαρμογή της Low FODMAP Diet στην Ελλάδα, ενώ σε συνεργασία με την κ. Καστή συμμετέχει ερευνητικά σε μεγάλη κλινική μελέτη σε ασθενείς με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Από το 2003 εργάζεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και συγκεκριμένα στο Τμήμα Κλινικής Διατροφής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ, όπου υπηρετεί έως σήμερα. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (εκπαιδευτής τελειόφοιτων φοιτητών κατά τη διάρκεια της πρακτική τους άσκησης). Παράλληλα, συνεργάζεται με το Aegean College στο ίδιο πλαίσιο. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον αφορά την διατροφή στα καρδιαγγειακά νοσήματα, στα νοσήματα των νεφρών, το Σακχαρώδη Διαβήτη καθώς και τα αυτοάνοσα νοσήματα. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής, σε ιατρικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.