OMIROS EDUCATIONAL GROUP
AegeanCollege logo
Αθήνα
210 3211228
Πειραιάς
210 4220015
Λάρισα
241 1100001
Θεσσαλονίκη
2311 256619

Ημερίδα σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Παρεμβάσεις Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Αιτούντων Άσυλο στην Κοινότητα

Παροχή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης σε Πρόσφυγες και Αιτούντες Άσυλο

Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Aegean College, ανακοινώνει τη διοργάνωση Ημερίδας με θέμα: “Παρεμβάσεις Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Αιτούντων Άσυλο στην Κοινότητα“, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:00, στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Κολλεγίου, Πανεπιστημίου 17, στην αίθουσα εκδηλώσεων.

Η Ημερίδα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες & την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τη συμμετοχή της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) και του Σωματείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Social Voices».

Σκοπός της Ημερίδας είναι η ψυχική ενδυνάμωση και η αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο οι οποίοι διαβιούν στο κέντρο της Αθήνας.

Τις εργασίες θα συντονίσει ο υπεύθυνος του προγράμματος MSc Human Rights & Migration Studies Δρ. Χρυσοβαλάντης Παπαθανασίου, η Δρ. Παναγιώτα Φέξη, Ψυχίατρος και η κα Αγγελική Μενεδιάτου, Κλινική Ψυχολόγος.

Παράλληλα με την Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί Έκθεση Photovoice με τίτλο «Αναζητώντας το Νόημα της Ζωής κατά τη Διάρκεια του Πολέμου». Η Έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από Ουκρανές προσφύγισσες που εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη μετά τον πόλεμο και είναι μέλη των ομάδων αυτοβοήθειας της δράσης «Ukrainian Peer Support». Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Community-based interventions for mental health care of refugees and asylum-seekers in Greece», το οποίο υλοποιείται από την ΕΠΑΨΥ σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Δήλωση Συμμετοχής: Συμπληρώστε τη Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

Πρόγραμμα Ημερίδας

17.00-17.30: Εγγραφές

17.30-17.45: Έναρξη – Χαιρετισμοί

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 1: Προσωπικό Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στην Κοινότητα

Συντονισμός: Δρ. Παπαθανασίου Χρυσοβαλάντης

17.45-18.00: Κλιμακούμενες ψυχολογικές παρεμβάσεις και μετατόπιση εργασιακών καθηκόντων: Το παράδειγμα του προγράμματος «Communitybased interventions for mental health care of refugees and asylumseekers in Greece»

Δρ. Παπαθανασίου Χρυσοβαλάντης | Programme Manager του προγράμματος «Community-based interventions for mental health care of refugees and asylum-seekers in Greece» (ΕΠΑΨΥ/UNHCR), Senior Expert του προγράμματος «Mental Health Support for Ukrainian Refugees» (ΕΠΑΨΥ & EU) & Ακαδημαϊκά Υπεύθυνος του MSc in Human Rights and Migration Studies (Aegean College/University of Essex)

18.00-18.15: Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: Δουλεύοντας μαζί με τις προσφυγικές κοινότητες

Βασιλειάδου Ειρήνη, MSc | Protection Associate, UNHCR Field Unit Athens

18:15-18:30 Σύντομη περιγραφή της παρέμβασης «Problem Management Plus» (PM+) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Μπελέκου Πέπη, MSc | Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, πρ. Team Leader «Community Psychosocial Workforce», ΕΠΑΨΥ

18.30-18.45: Η δράση «Προσωπικό Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στην Κοινότητα» και η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων: Απολογισμός και προοπτικές

Κουγιουμτζή Αικατερίνη, MSc |Ψυχολόγος – Team Leader «Community Psychosocial Workforce», ΕΠΑΨΥ

18.45-19.00: Πρόσφυγες στηρίζουν πρόσφυγες: Η εμπειρία μιας ψυχοκοινωνικής φροντίστριας στην κοινότητα

Farousi Shaimaa | Community Psychosocial Worker, ΕΠΑΨΥ

19.00-19.15: Η μαρτυρία ενός ωφελούμενου από τη Συρία

Ishaq Abdulghani | Πρόσφυγας από τη Συρία – Ωφελούμενος του προγράμματος «Προσωπικό Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στην Κοινότητα»

19.15-19.30: Διάλειμμα (Ούτι – τραγούδι: Hamad Mahmoud, μουσικός – πρόσφυγας από την Παλαιστίνη)

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 2: Μοντέλα Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης σε Πρόσφυγες και Μεταναστευτικές Σπουδές

Συντονισμός: Μενεδιάτου Αγγελική, MA

19.30-19.45: Ομάδες αυτοβοήθειας στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου: Η δράση «Aegean Psychosocial Support»

Σταματίνη Παρασκευή, MSc | Ψυχολόγος – πρ. Regional Project Coordinator «Aegean Psychosocial Support», ΕΠΑΨΥ

19.45-20.00: Ολιστική ψυχοκοινωνική υποστήριξη προσφύγων από την Ουκρανία: Η δράση «Ukrainian Peer Support» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Bobovnikova Olga, MSc cand. | Ψυχολόγος Project Coordinator «Ukrainian Peer Support», ΕΠΑΨΥ

20.00-20.15: Κλινική εποπτεία σε μη επαγγελματίες ψυχικής υγείας με προσφυγικό υπόβαθρο: Προκλήσεις και συμπεράσματα

Μενεδιάτου Αγγελική, MA | Κλινική Ψυχολόγος – Επόπτρια

20.15-20.30: H εφαρμογή του διαδικτυακού εργαλείου iFightDepression® για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας των εκτοπισμένων πληθυσμών από την Ουκρανία

Δρ. Φέξη Παναγιώτα | Ψυχίατρος – Project Manager «Mental Health Support for Ukrainian Refugees», ΕΠΑΨΥ

20.30-20.45: Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης προσφυγισσών θυμάτων έμφυλης βίας: Βασικές αρχές και καλές πρακτικές

Τριτάρη Μαρία, MSc cand. | Ψυχολόγος, ΕΠΑΨΥ

20.45-21.00: Παρουσίαση του ΠΜΣ «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Μεταναστευτικές Σπουδές»

Δρ. Παπαθανασίου Χρυσοβαλάντης | Ακαδημαϊκά Υπεύθυνος του MSc in Human Rights and Migration Studies (Aegean College/University of Essex)

21.00-21.15: Συζήτηση – Λήξη

Περιλήψεις Παρουσιάσεων

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 1: Προσωπικό Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στην Κοινότητα

  • Κλιμακούμενες ψυχολογικές παρεμβάσεις και μετατόπιση εργασιακών καθηκόντων: Το παράδειγμα του προγράμματος «Communitybased interventions for mental health care of refugees and asylumseekers in Greece» (Χ. Παπαθανασίου)

Κοινωνικοί, γλωσσικοί, πολιτισμικοί, οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες εμποδίζουν την πρόσβαση των προσφύγων στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και πρόνοιας, με αποτέλεσμα η ψυχική νοσηρότητα να είναι υποδιαγνωσμένη και τα ποσοστά θεραπείας μειωμένα σε αυτόν τον πληθυσμό. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ενδείξεις σε ερευνητικό και κλινικό επίπεδο για τη δυνατότητα εφαρμογής ψυχολογικών παρεμβάσεων «χαμηλής έντασης» από μη ειδικούς. Μια ολοένα και συχνότερη απάντηση στην έλλειψη εξειδικευμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας για πρόσφυγες είναι τα μοντέλα «μετατόπισης εργασιακών καθηκόντων». Σε αυτό το πλαίσιο και βάσει των αρχών της μετατόπισης εργασιακών καθηκόντων αναπτύχθηκε το πρόγραμμα «Community-based interventions for mental health care of refugees and asylum-seekers in Greece», το οποίο υλοποιείται από την ΕΠΑΨΥ σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (2019-2023).

  • Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: Δουλεύοντας μαζί με τις προσφυγικές κοινότητες (Ε. Βασιλειάδου)

Σύντομη παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Γραφείου Πεδίου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα και ειδικότερα των δράσεων που επικεντρώνονται στην άμεση επικοινωνία, συνεργασία και διαμόρφωση πρωτοβουλιών από κοινού με τις προσφυγικές κοινότητες.

  • Σύντομη περιγραφή της παρέμβασης «Problem Management Plus» (PM+) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π. Μπελέκου)

Η παρέμβαση Problem Management Plus (PM+) αναπτύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προκειμένου να καλύψει το κενό μεταξύ των αναγκών ψυχικής υγείας και της πρόσβασης σε ποιοτική περίθαλψη, ως μέρος του Προγράμματος Δράσης για το Κενό Ψυχικής Υγείας (mhGAP). Πρόκειται για μια παρέμβαση ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ενηλίκων, οι οποίοι πάσχουν από συνήθη προβλήματα ψυχικής υγείας και αντιμετωπίζουν αντιξοότητες στην καθημερινότητα. Θα παρουσιαστεί η εφαρμογή του PM+ σε προσφυγικούς πληθυσμούς από ειδικά εκπαιδευμένους πρόσφυγες που διαθέτουν βιωμένη εμπειρία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Community-based interventions for mental health care of refugees and asylum-seekers in Greece» (ΕΠΑΨΥ/UNHCR).

  • Η δράση «Προσωπικό Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στην Κοινότητα» και η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων: Απολογισμός και προοπτικές (Α. Κουγιουμτζή)

Στην εισήγηση θα παρουσιαστεί η δράση «Community Psychosocial Workforce» (CPW), στο πλαίσιο της οποίας ειδικά εκπαιδευμένοι πρόσφυγες προσφέρουν ψυχοκοινωνική στήριξη σε άλλους πρόσφυγες που διαμένουν στον αστικό ιστό της Αττικής. Οι υπηρεσίες συμπεριλαμβάνουν παρεμβάσεις συναισθηματικής στήριξης (εφαρμογή της παρέμβασης Problem Management Plus/PM+), καθώς και διαχείρισης περίπτωσης (case management). Θα παρουσιαστεί, επίσης, η τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης (Helpline), η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της τον καιρό της πανδημίας και συνεχίζεται έως και σήμερα. Την τηλεφωνική γραμμή διαχειρίζονται οι εκπαιδευμένοι πρόσφυγες, παρέχοντας ψυχοκοινωνική στήριξη τηλεφωνικά ή παραπέμποντας τα περιστατικά σε αρμόδιους φορείς.

  • Πρόσφυγες στηρίζουν πρόσφυγες: Η εμπειρία μιας ψυχοκοινωνικής φροντίστριας στην κοινότητα (S. Farousi)

H Shaimaa, με καταγωγή από τη Συρία, ανήκει στο Προσωπικό Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στην Κοινότητα από το 2019. Στην ομιλία της θα αφηγηθεί τις προκλήσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί ως μουσουλμάνα γυναίκα με χιτζάμπ στην καθημερινότητα και τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετώπισε ως προσφύγισσα σε ένα δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα. Κλείνοντας θα περιγράψει πώς η βιωμένη εμπειρία της την βοήθησε στο να προσφέρει αποτελεσματικές υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε μέλη της κοινότητάς της.

  • Η μαρτυρία ενός ωφελούμενου από τη Συρία (Α. Ishaq)

Ο Abdulghani, πρόσφυγας από τη Συρία, αναζήτησε βοήθεια καλώντας στην τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης προσφύγων της ΕΠΑΨΥ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Στην κλήση απάντησε ένας ειδικά εκπαιδευόμενος πρόσφυγας που μιλούσε την ίδια γλώσσα με εκείνον, παραπέμποντάς τον στο Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων (ΚεΨΥΠ). Εκεί, ξεκίνησε συνεδρίες διαχείρισης συναισθηματικών δυσκολιών με έναν ειδικά εκπαιδευμένο ομοεθνή του, ο οποίος τον βοήθησε να επιλύσει και τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετώπιζε στην καθημερινότητα, διευκολύνοντας την κοινωνική του ένταξη. Ο Abdulghani θα μοιραστεί με το κοινό πώς άλλαξε η ζωή του μέσα από τη δράση «Community Psychosocial Workforce».

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 2: Μοντέλα Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης σε Πρόσφυγες και Μεταναστευτικές Σπουδές

  • Ομάδες αυτοβοήθειας στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου – Η παρέμβαση «Aegean Psychosocial Support» (Π. Σταματίνη)

Μπορούν να εφαρμοστούν οι ομάδες αυτοβοήθειας σε μια Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή; Ποιες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας, αλλά και ποιες προκλήσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας στο πεδίο; Τι δράσεις μπορούν να γίνουν για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και ταυτόχρονα για την ενδυνάμωση των αιτούντων άσυλο; Θα παρουσιαστεί η παρέμβαση «Aegean Psychosocial Support» (APSS), μια καλή πρακτική που εφαρμόστηκε στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Σάμου.

  • Ολιστική ψυχοκοινωνική υποστήριξη προσφύγων από την Ουκρανία: Η δράση «Ukrainian Peer Support» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (O. Bobovnikova)

Η δράση «Ukrainian Peer Support» έχει ως σκοπό την ολιστική ψυχοκοινωνική υποστήριξη των Ουκρανών προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη μετά τον εκτοπισμό τους. Η δράση περιλαμβάνει τρεις παρεμβάσεις, οι οποίες βασίζονται τόσο σε παραδοσιακά όσο και σε εναλλακτικά μοντέλα: α) υποστήριξη ομοτίμων στο πλαίσιο της μετατόπισης εργασιακών καθηκόντων, β) συναισθηματική υποστήριξη μέσω ομάδων αυτοβοήθειας, και γ) βραχεία ψυχοθεραπεία Γνωσιακής – Συμπεριφορικής προσέγγισης από επαγγελματία ψυχολόγο.

  • Κλινική εποπτεία σε μη επαγγελματίες ψυχικής υγείας με προσφυγικό υπόβαθρο: Προκλήσεις και συμπεράσματα (Α. Μενεδιάτου)

Πώς πραγματοποιείται κλινική εποπτεία σε ανθρώπους που δεν είναι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, αλλά ομότιμοι με τους ωφελούμενους της παρέμβασης; Πώς είναι αυτή η εμπειρία, η οποία είναι καινούρια τόσο για την επόπτρια όσο και για τους εποπτευόμενους; Αυτό το θαυμαστό ταξίδι, με τις προκλήσεις, τις επιτυχίες και τις απογοητεύσεις, τις αμφιβολίες και τις ανακαλύψεις, τα μαθήματα και τα συμπεράσματά του, θα προσπαθήσει να περιγράψει η ομιλήτρια, η οποία εργάζεται ως κλινική επόπτρια στο πρόγραμμα «Community-based interventions for mental health care of refugees and asylum-seekers in Greece».

  • Η εφαρμογή του διαδικτυακού εργαλείου iFightDepression® για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας των εκτοπισμένων πληθυσμών από την Ουκρανία (Π. Φέξη)

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Mental Health Support for Ukrainian Refugees» (MESUR) διευκολύνει τις θεραπευτικές επιλογές για τα εκτοπισμένα άτομα με κατάθλιψη, παρέχοντας άμεση υποστήριξη ψυχικής υγείας με το ψηφιακό, τεκμηριωμένο εργαλείο παρέμβασης iFightDepression®, καθιστώντας το διαθέσιμο στην Πολωνία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Εσθονία.

  • Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης προσφυγισσών θυμάτων έμφυλης βίας: Βασικές αρχές και καλές πρακτικές (Μ. Τριτάρη)

Η παρούσα ομιλία έχει ως στόχο την παρουσίαση των βασικών αρχών και των καλών πρακτικών που εφαρμόζονται σε υπηρεσίες που στηρίζουν προσφύγισσες θύματα έμφυλης βίας. Οι υποστηρικτικές υπηρεσίες κατηγοριοποιούνται σε: α) συμβουλευτικά κέντρα, β) καταφύγια-ξενώνες και γ) τηλεφωνικές γραμμές άμεσης βοήθειας. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, βασικές αρχές μίας υποστηρικτικής υπηρεσίας αποτελούν: α) το καταρτισμένο προσωπικό, β) η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, γ) η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε 24ωρη βάση, δ) η συνηγορία και ε) η φροντίδα των παιδιών. Στο πλαίσιο της ομιλίας θα περιγραφεί η ελληνική πραγματικότητα και θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές από χώρες του εξωτερικού.

  • Παρουσίαση του ΠΜΣ «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Μεταναστευτικές Σπουδές» (Χ. Παπαθανασίου)

Το μεταπτυχιακό «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Μεταναστευτικές Σπουδές» είναι ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα που εστιάζει σε ζητήματα μετανάστευσης, προσφυγικών ροών, μετακίνησης και παλιννόστησης. Περιλαμβάνει τέσσερις κατευθύνσεις εξειδίκευσης σε διαφορετικούς τομείς επιστημονικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος. Απευθύνεται σε απόφοιτους, επαγγελματίες και στελέχη που φιλοδοξούν να σταδιοδρομήσουν σε υψηλό επίπεδο στον κλάδο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Μεταναστευτικού Προσφυγικού.

Σημειώσεις:
  • Η παρακολούθηση της Ημερίδας είναι ελεύθερη. 
  • Για να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώστε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε αυτή τη σελίδα.

Γνώρισε τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Aegean College!

Συνεργασία με το University of Essex

Επικοινωνήστε μαζί μας


    Είμαι ενήμερος για την Πολιτική Απορρήτου και συγκατατίθεμαι

    phone icon Contact Aegean College.

    Τηλεφωνικό κέντρο:

    2103211228

    Email:

    info@aegeancollege.gr